Tabak heeft ook een invloed op het gehoor

dinsdag, 24 april 2018
  • We kennen al heel wat nadelen van tabaksgebruik.
  • Wist je dat het kan leiden tot gehoorverlies?
  • Het risico daalt snel wanneer je stopt met roken.

Regelmatig brengen nieuwe studies nieuwe nefaste effecten van tabaksgebruik op de gezondheid aan het licht. Een Japanse studie, gepubliceerd in maart 2018, toont aan dat roken het risico op gehoorverlies verhoogt.

50.195 Japanners van 20 tot 64 jaar oud kregen jarenlang gehoortesten (tot 8 jaar opvolging). De onderzoekers ontdekten dat rokers 1,2 tot 1,6 keer meer risico lopen op gehoorverlies dan wie nog nooit heeft gerookt.

Welk verband tussen tabak en het gehoor?

De studie was niet bedoeld om aan te tonen hoe tabak gehoorverlies kan veroorzaken. Toch proberen de onderzoekers een mogelijke uitleg te geven, die natuurlijk verder onderzocht moet worden. Een mogelijke hypothese is dat het slakkenhuis, het centrale gehoororgaan, minder zuurstof krijgt bij rokers. Waarom? Omdat nicotine de bloedvaten vernauwt (dat noemen we een vaatvernauwend effect). Zoals gezegd is dat maar een hypothese, die nu verder onderzocht moet worden.

Invloed van andere factoren?

Dankzij de medische dossiers van de opgevolgde personen, konden de onderzoekers uitsluiten dat het gehoorverlies in de groep van rokers te wijten was aan verschillen in leeftijd, beroep en gezondheidstoestand (cardiovasculaire aandoeningen, diabetes, overgewicht, enz.).

De onderzoekers konden echter geen rekening houden met andere risicofactoren voor gehoorverlies zoals gebrek aan lichaamsbeweging, alcoholgebruik en het luisteren naar luide muziek. Het is dus mogelijk dat een deel van het geobserveerde gehoorverlies niet door het roken, maar wel door die factoren verklaard wordt.

Het risico daalt snel wanneer je stopt met roken

Goed nieuws: volgens de auteurs van dit onderzoek daalt het risico op gehoorverlies door roken binnen de vijf jaar na het stoppen. Deze bevinding versterkt ook de bevinding dat roken de oorzaak is van het gehoorverlies in deze studie.

Meer weten over de effecten van tabak op je lichaam

Voor meer info kan je bellen naar onze tabakologen op het nummer 0800 111 00, tussen 15 u en 19 u. Het is gratis.

Bron: Revue Nicotine & Tobacco Research, Oxford University Press.