Stoppen met roken is goed voor het moreel

donderdag, 25 maart 2021
Of roken helpt om met stress en lastige situaties om te gaan? Veel mensen beweren van wel of nemen het alleszins voor waar aan. Of het inderdaad zo is? Daarvoor kan je enkel op de wetenschap vertrouwen en wel, het antwoord is… Fout! Sterker nog, vaak is het juist andersom.
 
Een onafhankelijk onderzoeksinstituut analyseerde de resultaten van een groot aantal betrouwbare studies naar het verband tussen roken en geestelijke gezondheid. In deze onderzoeken werd gekeken naar het mentaal welbevinden van rokers en van mensen die al ten minste zes weken waren gestopt. 
 
Beter op alle vlakken
 
De resultaten zijn bemoedigend. Wat zeker is, is dat het mentaal welbevinden van ex-rokers niet afnam nadat ze stopten met roken. Dit spreekt het idee dat roken helpt om negatieve emoties in stressvolle situaties te kanaliseren dus tegen.
Uit de analyse komen zelfs totaal tegenovergestelde inzichten naar boven! De resultaten laten zien dat stoppen met roken symptomen van stress en zelfs angstige of depressieve gevoelens vermindert, en een positieve ingesteldheid bevordert.
 
Bemoedigende resultaten 
 
Deze resultaten verdienen extra aandacht. Angst, depressieve gevoelens en prikkelbaarheid zijn veelvoorkomende ontwenningsverschijnselen wanneer regelmatige rokers stoppen met roken. Probeert u te stoppen? Wees gerust: deze bijwerkingen verdwijnen weer. Neem het van ons aan!
 
Hoe stoppen met roken?
Niet iedereen stopt op dezelfde manier. Tabakstop helpt u de rookstopmethode te vinden die bij u past. U hoeft u zich niet eens te verplaatsen voor professioneel advies: bel gratis met een tabakoloog van Tabakstop via 0800 111 00.
 
Bron: Gemma MJ Taylor et coll. Smoking cessation for improving mental health. Cochrane Database of Systematic Reviews, 9 maart 2021. https://doi.org/10.1002/14651858.CD013522.pub2