Roker op een rookvrije plek: hoe houd ik stand en kan ik er zelfs van genieten?

vrijdag, 13 juli 2018
  • Meer en meer tabaksvrije stranden, parken, …
  • Kunnen rokers er ook genieten?
  • 5 tips om er een constructieve ervaring van te maken

Tabaksgebruik ontraden bij jongeren en de volksgezondheid beschermen, dat zijn de doelstellingen van de rookverboden die meer en meer worden opgelegd in recreatiezones in de openlucht. In Nederland en Frankrijk is men al strenger dan in België. Let dus op als je rookt en binnenkort naar onze noorder- of zuiderburen trekt. Enkele tips om samen met familie of vrienden te genieten op rookvrije plekken.

1.    Hou je ogen open voor “verboden te roken” signalisatie, ook in de openlucht

In Frankrijk volgen heel wat Franse steden het voorbeeld van het eerste rookvrije strand in Nice in 2011 en verbieden dus de sigaret in de openbare ruimte. Dat is onder andere het geval in Straatsburg, de eerste Franse stad die alle openbare parken en tuinen rookvrij maakt. Ook in België zijn er alsmaar meer rookvrije recreatieve ruimtes, op initiatief van de actie Generatie rookvrij. In andere landen, waaronder Nederland, vinden gelijkaardige acties ingang.

2.    Klaar voor een wandeling?

Ga ter plekke op zoek naar de zones waar je mag roken (soms zijn er rokerszones met asbakken voorzien, of moet je simpelweg het park of de recreatieplek verlaten). De perfecte gelegenheid voor een wandelingetje!

De last die je zal ondervinden in een tabaksvrije zone zal afhangen van je nicotineverslaving. Nicotine is een drug en na een tijd niet te hebben gerookt, zullen je hersenen smeken om een dosis. Hoe lang dat duurt, hangt af van persoon tot persoon: een half uur, een uur, twee uur… Weet jij hoe lang dat bij jou is? Ben je op een rookvrije plek en moet je je verplaatsen om te gaan roken? Dan zal je merken hoe lang je zonder sigaret kan.

3.    Blijf actief

Jezelf bezighouden, betekent langer van de sigaretten afblijven: ga dus zwemmen, spelen, stappen… De perfecte gelegenheid om te testen hoe lang je het roken kunt uitstellen. Fysiek actief blijven is niet alleen beter voor je gezondheid, het helpt je ook om van de sigaret af te blijven.

4.    Breng indien nodig nicotinevervangers mee

De meer verslaafde rokers kunnen hun sigaret vervangen door orale nicotinevervangers (tabletten, kauwgom, inhaler, spray) om de lange uren te overbruggen zonder last van nicotineontwenning.

De perfecte gelegenheid om te ontdekken hoe goed deze methode werkt om het aantal gerookte sigaretten te verminderen (en misschien te evolueren naar een volledige rookstop).

Let op, vraag advies aan een tabakoloog wat betreft de juiste dosering, voor je op vakantie vertrekt (door bijvoorbeeld contact op te nemen met Tabakstop op het nummer 0800 111 00).

5.    En als je nu eens definitief zou stoppen?

Voor sommige rokers is de vakantie het moment om te stoppen met roken. De omstandigheden zijn vaak perfect voor een succesvolle rookstop: minder stress, een nieuwe omgeving… Kiezen voor een rookvrij strand zorgt er dan voor dat je niet in de verleiding komt.

Wel opletten bij terugkeer naar je oude omgeving. Het zou jammer zijn om na een rookvrije vakantie terug in je oude rookgewoonte te hervallen. Bereid je daarom ook mentaal voor op het gewone dagelijkse leven zonder sigaret.

Op plekken zonder verbod…

Op plekken waar je wel mag roken, hou je rekening met je entourage: ga bijvoorbeeld wat verder staan om een sigaret op te steken.
En denk ook aan onze planeet: zorg voor kleine zakasbakjes en leeg ze in een vuilbak. Peuken zijn een grote vervuiler van onze zeeën en mogen niet in de handjes van kinderen terechtkomen. Gooi ze dus niet op het strand.

Ook tijdens een natuurwandeling is zo’n zakasbakje van groot nut, want een slecht uitgedoofde peuk kan een brand veroorzaken. Het is trouwens verboden om te roken in bepaalde droogtegevoelige zones.

Heb je vragen of advies nodig rond tabaksgebruik op vakantie? Neem gerust contact op met de tabakologen van Tabakstop op het gratis nummer 0800 111 00, via onze Facebook-pagina of het online formulier.

Het hele Tabakstop-team wenst je een fijne vakantie!