Pact for Life van Pfizer: een nieuwe en schokkende campagne

dinsdag, 8 oktober 2019

 

  • De nieuwe Pact for Life campagne laat niet niemand onverschillig.
  • Laten we het hoofddoel niet vergeten: solidariteit.
  • Tabakstop steunt alle deelnemers aan Pact for Life.

Het gaat om het derde campagnejaar van Pact for Life, waarbij rokers worden aangemoedigd om samen met een naaste een maand lang een uitdaging aan te gaan. Bijvoorbeeld: een papa die stopt met roken en zijn zoon die stopt met voortdurend op zijn gsm te kijken. Deze campagne speelt in op de solidariteit tussen rokers en niet-rokers.

Gemengde reacties

Deze campagne (op de Facebookpagina van Pact for Life) is een initiatief van het farmaceutische bedrijf Pfizer en staat volledig los van Tabakstop (de rookstopbegeleidingsdienst van Stichting tegen Kanker). Tabakstop heeft besloten het toch over deze campagne te hebben omdat Pact for Life dit jaar een schokkend filmpje gebruikt dat heel wat reacties zou kunnen losmaken.

De film maakt een vergelijking tussen een droomvakantie en een ziekenhuisverblijf door roken. Sommigen houden ervan, anderen helemaal niet. Maar een ding is zeker: het filmpje zal niemand onberoerd laten. Het is mogelijk dat sommigen de campagne verwerpelijk zullen vinden, wat een tegengesteld effect zal sorteren. Anderen kan het motiveren om te stoppen met roken. Dergelijke campagnes hebben in andere landen inderdaad al goede resultaten opgebracht.

En het idee van een pact?

Het voornaamste doel van de campagne blijft: de solidariteit tussen rokers en naasten van rokers aanmoedigen. De steun van naasten is een belangrijk element bij het stoppen met roken. In dat opzicht ondersteunt de Stichting het idee achter het pact, maar benadrukt daarbij wel graag de individuele vrijheid. Het pact mag dus geen middel worden om druk te zetten, maar moet een middel blijven om iemand in alle mildheid te ondersteunen. U kan alles lezen over de steun van naasten van rokers in onze rubriek ‘Een naaste ondersteunen’.

Nog een voordeel van het Pact for Life: het is bewezen dat iemand die het een maand lang volhoudt om niet te roken uitstekende kansen heeft om op lange termijn de sigaret aan de kant te laten.

Je gaat een ‘Pact for Life’ aan? We zijn er om je te helpen!

Tabakstop is er voor iedereen, rokers of naasten van rokers… De tabakologen van Tabakstop antwoorden gratis op alle vragen rond tabak en stoppen met roken. Ze zijn er ook om alle rokers te begeleiden bij het stoppen met roken, of het nu is voor een maand of op langere termijn. Contacteer hen op het gratis telefoonnummer 0800 111 00 of via het online formulier.

Je wil erover praten?

Stichting tegen Kanker is er ook om alle kankerpatiënten en alle naasten van rokers of kankerpatiënten te ondersteunen die geschokt zijn door deze campagne. Neem gerust contact op met Kankerinfo op het nummer 0800 15 802  of met Tabakstop op het nummer 0800 111 00 om erover te praten of voor psychologische steun. Beide nummers zijn gratis.