Om onaangename verrassingen op vakantie te vermijden

donderdag, 28 november 2019

De vakantie komt eraan. Je gaat op reis? Let op, de regels rond roken en vapen zijn niet in alle landen hetzelfde… Informeer je voor je vertrekt.

Mag je jouw (e-)sigaret meenemen op vakantie?

De winter is het ideale seizoen om Azië te bezoeken. Plan je een mooie reis, denk er dan aan dat de elektronische sigaret verboden is in verschillende Aziatische landen. Thailand bijvoorbeeld heeft zware straffen op bezit. Een jonge Franse toeriste ondervond dat in februari laatstleden aan den lijve toen ze verschillende dagen de cel in moest!

Maar Thailand is niet het enige land met een strenge wetgeving inzake de e-sigaret. Er zijn verschillende landen in de wereld die de elektronische sigaret verbieden en waar de boetes stevig zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval in Brazilië en Argentinië…

Geen navullingen met nicotine

Andere landen hebben het dan weer niet begrepen op de nicotine. In Zwitserland bijvoorbeeld kan je geen navullingen met nicotine voor je e-sigaret kopen, want die mogen niet worden verkocht. En in verschillende regio’s van Australië mag nicotine enkel worden gebruikt op voorschrift. Daar is het dan wel geen enkel probleem om te vapen met vloeistoffen zonder nicotine.

En de gewone sigaret?

Ook wat betreft de gewone sigaret verschilt de wetgeving van het ene land tot het andere. In Spanje bijvoorbeeld is roken verboden in de nabijheid van school- en ziekenhuisinstellingen. Meer en meer stranden en parken (in Frankrijk bijvoorbeeld) zijn verboden terrein voor rokers.

Zoek voor je vertrekt dus de regels op die gelden in jouw land van bestemming.

Vakantie: ik schuif mijn zorgen aan de kant… en ook mijn sigaretten!

De vakantie kan een goede periode zijn om te stoppen met roken, weg van de stress en de hardnekkige gewoontes van de dagelijkse routine. Nood aan advies? De Tabakstop-tabakologen beantwoorden al uw vragen op het gratis nummer 0800 111 00 of via het online formulier.