Men kan nu pas vanaf 18 jaar tabak kopen in België

dinsdag, 26 november 2019

Tot het begin van deze maand was België het enige land in de Europese Unie waar jongeren tussen 16 en 18 jaar nog sigaretten mochten kopen, in alle andere landen moesten ze 18 jaar zijn. Sinds 1 november moet men nu ook in België 18 jaar en ouder zijn om er te mogen kopen, net zoals in de andere landen van de Europese Unie. Een maatregel ter bescherming van jongeren, die gevoeliger zijn voor verslavingen.

Waarom zijn jongeren gevoeliger voor tabak?

De hersenen van jongeren reageren niet op dezelfde manier op nicotine als die van volwassenen.

  • Onvolgroeide hersenen (dus voor de leeftijd van 20-25 jaar) zijn gevoeliger voor psychoactieve stoffen. Doordat er voortdurend nicotine aanwezig is tijdens de ontwikkeling, gaan de hersenen zich naargelang aanpassen. Die aanpassing zal permanent zijn wanneer de roker niet stopt voor 25 jaar. Als een roker na die leeftijd wil stoppen, zullen de ontwenningsverschijnselen sterker en langer voelbaar zijn.
  • Nicotine werkt sneller dan elke andere vorm van drugs in op de hersenen van een adolescent.

Daarom zouden jongeren beter niet drinken, roken of cannabis gebruiken tot ze minstens 20 jaar zijn, en eigenlijk zelf tot hun 25ste.

Dit jaar is het Verenigd Koninkrijk zelfs een minimum leeftijd van 21 jaar beginnen overwegen voor de aankoop van tabak. In de Verenigde Staten hebben sommige staten die leeftijdsbeperking al ingevoerd.

Meer weten: hoe werkt een verslaving?

Hoe praten over tabak met een adolescent?

België zou verder kunnen gaan…

Stichting tegen Kanker, de overkoepelende organisatie van Tabakstop, is blij met deze maatregel, maar moedigt de overheid aan om nog verder te gaan. Het aantal verkooppunten van tabak verminderen en eisen dat de pakjes minder zichtbaar zijn in de winkels, zouden bijvoorbeeld goede maatregelen zijn om te voorkomen dat jongeren in de verleiding komen om te roken.