Kinderen verkiezen rookvrij: niet via stembus maar via bellenblaasactie!

dinsdag, 28 mei 2019

Met de boodschap ‘ik blaas liever bellen dan rook’ roepen kinderen op om hun speeltuintjes rookvrij te maken


Elke week beginnen in België honderden jongeren te roken. Aan de basis hiervan ligt een simpele logica: zien roken, doet roken. Als kinderen anderen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is. En kinderen kopiëren gedrag. Ook rookgedrag. Maar als rookvrij de norm wordt, dan zullen ze minder snel geneigd zijn om zelf een sigaret op te steken.

Toch wordt er vandaag op veel plekken waar kinderen en jongeren komen, nog altijd gerookt. Zoals in speeltuinen, bijvoorbeeld. De beweging “Generatie Rookvrij” vraagt dat roken niet meer gebeurt in het zicht van kinderen. Zo krijgen kinderen het goede voorbeeld en beschermen we hen tegen tabaksverslaving. De bedoeling is dat geen enkel kind, vanaf 2019 geboren, ooit nog begint met roken.

Bellenblaasactie op dinsdag 28 mei 2019

Op 28 mei 2019, net voor een paar schoolvrije dagen, blazen leerlingen van scholen over heel België bellen in hun favoriete speeltuin in de buurt van de school. Met deze ludieke actie ondersteunen zij de oproep van Generatie Rookvrij om alle speeltuinen rookvrij te maken. In elke provincie doet een basisschool mee aan de actie. Heel wat andere scholen volgen dit voorbeeld en ondersteunen de oproep met een eigen bellenblaasactie.
 
Daarnaast steunen ook de vijftig partnerorganisaties van Generatie Rookvrij (waaronder Stichting tegen Kanker - en dus Tabakstop) verschillende ziekenhuizen en bekende Belgen de actie door bellen te blazen op sociale media.
 
Iedereen kan een bijdrage leveren om het ambitieuze doel van een eerste rookvrije generatie te realiseren door beelden van hun actie te posten op sociale media met #generatierookvrij en #ikblaaslieverbellendanrook.
 

De samenleving is er klaar voor

Het succes van soortgelijke acties in o.a. Nederland en de beslissing van steeds meer gemeenten om hun speeltuinen en sportterreinen rookvrij te maken tonen aan dat we als samenleving klaar zijn om deze stap te zetten. Alle ouders, ook veel rokende ouders, willen dat hun kinderen van de sigaret afblijven. Uit een bevraging van de Stichting tegen Kanker bij 3.500 personen vorig jaar bleek dat het draagvlak voor Generatie Rookvrij onder de bevolking erg groot is. 93% van de Belgen staat achter het recht van kinderen om rookvrij op te groeien. Niet alleen niet-rokers zijn grote voorstanders van rookvrije omgevingen, ook voor rokers mogen veel plaatsen rookvrij worden. Maar liefst 85% van de Belgen wil dat de speeltuinen rookvrij worden gemaakt.
 
 

Bekende Belgen die bellen zullen blazen op social media
 

Lien Van de Kelder

Sabine Appelmans

Adrien Devyver

Cathérine Vandoorne

Dominique Monami

Jo Vandeurzen

Joëlle Scoriels

Marleen Merckx

Goedele Wachters

Peter Van de Veire

Danira Boukhriss

Frank Deboosere

Seppe Smits

Koen Wauters

Tine Embrechts

Heidi Lenaerts

 
 

Rook jij en wil je graag stoppen om het goede voorbeeld te geven aan kinderen? Tabakstop is er voor jou! Neem contact op met onze tabakologen op 0800 111 00 of surf naar onze Facebook pagina.