Het principe van ‘de vervuiler betaalt’ toepassen voor de tabaksindustrie

dinsdag, 29 maart 2022

De prijs van tabaksproducten blijft stijgen. De hogere accijnzen worden vaak gewoon doorgerekend aan de klant, die meer betaalt voor zijn pakje. Maar wat met de producenten?

Stichting tegen Kanker stelt voor de tabaksindustrie dringend een financiële bijdrage te laten betalen voor de grote schade waar zij rechtstreeks verantwoordelijk voor is.

De ‘business addiction’ van de sigarettenfabrikanten zal nog decennialang financiële gevolgen hebben, zelfs als we morgen de verkoop van sigaretten een halt toe roepen. Roken treft niet alleen de rokers zelf, maar ook bedrijven die kampen met ziekteverzuim en overheden door de enorme gezondheidskosten ten gevolge van het roken. Daarom moeten we de tabaksindustrie laten betalen voor de zware schade die ze de samenleving en de volksgezondheid toebrengt. Dat kan door een nieuwe financiële bijdrage in te voeren volgens het principe van de ‘vervuiler betaalt’.

We moeten koste wat kost de solidariteit in ons gezondheidszorgsysteem bewaren zodat iedereen met (long)kanker een beroep kan doen op de beste en meeste innovatieve behandelingen. Gezien het stijgende aantal kankergevallen zal er de komende jaren veel geld nodig zijn.

Rokers betalen reeds een hoge kost wanneer ze tabaksproducten kopen of wanneer ze ziek worden van het roken. Al jarenlang boekt de tabaksindustrie enorme winsten met producten waaraan een hoge maatschappelijk kost verbonden is en één op twee gebruikers sterft. Het is nu aan hen om financieel bij te dragen!

Voor het eerst in de geschiedenis hebben zowel de federale als de Vlaamse overheid het streven naar een rookvrije generatie in het regeerakkoord opgenomen. Zelfs zonder de COVID-19-crisis was die ambitie reeds een hele uitdaging. Door de pandemie zien we de cijfers in de rookprevalentie nog toenemen en is deze taak nog moeilijker geworden. Dit vraagt om nieuwe ingrijpende maatregelen.

Meer weten? Lees het volledige artikel op kanker.be