Het effect van sigarettenrook op je huisdier

dinsdag, 27 augustus 2019
  • Huisdieren van rokers zijn ook méérokers
  • Dat lijken baasjes vaak te vergeten
  • Laat die pakjes achterwege en ga voor een gezonde start!

Honden en katten van rokende baasjes hebben meer kans om kanker te krijgen dan hun rookvrije soortgenoten. Met die boodschap wil Quitline, de Nieuw-Zeelandse rookstoplijn, mensen wakker schudden. In deze aangrijpende campagne is te zien hoe een hond kanker krijgt door het rookgedrag van zijn baasje:
 

Rokend baasje

In de video volgen we een bouwvakker en zijn viervoeter. De hond volgt zijn rokend baasje overal, van huis naar het werk. Na een tijdje krijgt de hond minder energie en moet de dierenarts vaststellen dat het diertje kanker heeft. De boodschap luidt: als je bij je huisdier rookt, hebben zij twee keer zoveel kans op kanker.

Via de vacht

Ben je een roker, dan weet je vast al dat roken niet goed voor je is en voor de mensen om je heen. Maar ook voor jouw huisdier is roken niet gezond. 
 
Huisdieren krijgen niet alleen nicotine en andere schadelijke stoffen van sigarettenrook binnen door ze in te ademen, maar ook via hun vacht. De stofjes blijven immers vastzitten op meubels, vloerbedekking en speelgoed. 
 
Ieder huisdier kan last hebben van de rook. De klachten verschillen wel van dier tot dier.

Katten

Katten zijn zeer proper op zichzelf. Ze likken hun vacht vaak schoon, en zo komen teer en andere stoffen in hun lichaam terecht. Het beestje maakt dan twee tot vier keer zoveel kans om een agressieve vorm van mondkanker te ontwikkelen.
 
Daarnaast loopt je huisdier nog drie keer zoveel risico op lymfoom, een kankervorm waarbij katten binnen de zes maanden sterven.

Honden

De lengte van de neus van een hond zal bepalen aan welke klachten het dier zal lijden als het dikwijls aan sigarettenrook wordt blootgesteld. Hun neuzen functioneren namelijk als luchtfilters, die zoveel mogelijk stoffen opvangen zodat ze niet in de longen terechtkomen.
 
Rassen met langere snuiten (vb. labrador) krijgen dus sneller neus-en sinuskanker, terwijl honden met korte neuzen (vb. mopshond) meer risico lopen op longkanker.

Buiten roken

Rook je buiten? Goed zo, maar het probleem is dan zeker niet van de baan, want er blijven hoe dan ook teerresten hangen op je kleren en handen. Vervelend, want van zodra het dier op je schoot komt of aan jouw handen likt, wordt het weer blootgesteld aan schadelijke stoffen.
 
Laat dat pakje sigaretten dus achterwege en ga voor een nieuwe gezonde start, samen met je  huisdier! Het is nooit te laat om te stoppen.
 
Heb je vragen over stoppen met roken? Contacteer Tabakstop op het gratis nummer 0800 111 00, elke werkdag tussen 15u en 19u. 
 
Bronnen: