En als je nu eens zou profiteren van Tournée Minérale om te stoppen met roken?

maandag, 14 januari 2019
  • Sommigen proberen te stoppen met roken tijdens de maand zonder alcohol.
  • Goed idee, want alcohol kan aanzetten tot roken.
  • Het is ook een moment om na te denken over je gewoontes.

Tournée Minérale is in februari 2019 aan de derde editie toe: Stichting tegen Kanker en VAD/De Druglijn nodigen alle Belgen uit om een maand lang geen alcohol te drinken. De eerste twee edities waren een overweldigend succes: bijna één Belg op vijf heeft deelgenomen.

We hebben toen ook meerdere getuigenissen ontvangen van mensen die van die alcoholvrije maand profiteerden om te stoppen met roken. Een idee dat de goedkeuring van Tabakstop helemaal wegdraagt!

De link tussen tabak en alcohol

Alcohol kan de drang naar tabak aanwakkeren en omgekeerd kan tabaksgebruik de zin in alcohol stimuleren. Alcohol en tabak stimuleren namelijk ongeveer dezelfde zones in de hersenen. Alcohol gebruiken tijdens een rookstop kan je dus doen hervallen.

Daarnaast neemt alcohol je remmingen weg, waardoor je jouw goede voornemens om te stoppen met roken vergeet.

Daarom raden tabakologen mensen die stoppen met roken aan om geen alcohol te drinken of hun gebruik tot een minimum te beperken.

Een adempauze om na te denken over jezelf

Het is niet de doelstelling van Tournée Minérale om voor altijd te stoppen met alcohol drinken. Het is wel de bedoeling om even stil te staan bij je alcoholgebruik tijdens een pauze van een maand: “hoe belangrijk is alcohol in mijn leven”, “drink ik meer of minder alcohol dan ik dacht”, “kan ik me ook amuseren zonder alcohol”, enz.

En waarom die lijn niet doortrekken door dan een maand, een dag, of enkele uren ook de sigaretten aan de kant te schuiven? Of je eind februari nu bent gestopt met roken of niet, je zal iets geleerd hebben over jezelf en over je relatie met alcohol en sigaretten. En dat is sowieso positief!

Hoe pak je die dubbele uitdaging aan?

Het is vaak veel eenvoudiger om van de ene dag op de andere te stoppen met alcohol drinken dan om te stoppen met roken. Een rookstop kan je niet improviseren en vereist voorbereiding.

Wil je ondersteuning bij je rookstop, dan kunnen de tabakologen van Tabakstop je helpen! Contacteer hen op het gratis nummer 0800 111 00 of via het online formulier.

Schrijf je in op de website van Tournée Minérale en krijg tips voor een maand zonder alcohol en recepten van heerlijke alcoholvrije cocktails.