Aan luchtvervuiling kan je niet ontsnappen, aan roken wel

vrijdag, 26 april 2019
  • Het is nog eens aangetoond dat fijn stof erg schadelijk is
  • De combinatie van blootstelling aan luchtvervuiling én roken, is extra zorgwekkend
  • Stoppen met roken is goed voor de gezondheid, ook al woon je in de stad

Luchtvervuiling is jaarlijks verantwoordelijk voor de dood van zo’n 800 000 mensen in Europa en 8,8 miljoen mensen wereldwijd.

De Wereldgezondheidsorganisatie maakte eerder al bekend dat luchtvervuiling, en vooral fijn stof, verantwoordelijk is voor 4,2 à 5 miljoen doden per jaar. In een recente studie die in het wetenschappelijk blad European Heart Journal verscheen, tonen onderzoekers dat fijn stof verantwoordelijk is voor 8,8 miljoen doden per jaar. Dat is twee keer zoveel als wat men vroeger aannam.

Door de luchtvervuiling vermindert de gemiddelde levensverwachting van Europeanen met twee jaar. Alleen al in Europa sterven er jaarlijks 800 000 mensen aan de gevolgen van luchtververvuiling. Het gaat daarbij vooral over hart-en vaatziekten en longkanker. “Luchtvervuiling veroorzaakt beschadigingen aan de bloedvaten. Het gevolg is een toename van de bloeddruk, beroertes, hartaanvallen en hartfalen”, aldus de wetenschappers.

Is fijn stof dan schadelijker dan tabak?

De Wereldgezondheidsorganisatie schat het aantal aan roken gerelateerde sterfgevallen – inclusief passief roken - op 7,2 miljoen mensen wereldwijd. Het aantal mensen dat wereldwijd overlijdt aan fijn stof is dus hoger. Dat verschil komt door het aantal mensen dat blootgesteld wordt. Vrijwel iedereen ademt fijn stof in, maar “slechts” een bepaald percentage van de bevolking rookt. In België bijvoorbeeld, rookt 1 op de 5 mensen. Daar komt nog bij dat er in landen zoals China meer luchtvervuiling is dan bij ons, wat het wereldwijde gemiddelde flink omhoog trekt.

De combinatie van blootstelling aan luchtvervuiling én roken, is schadelijk en extra zorgwekkend. De impact daarvan op de gezondheid is groter, vooral voor de roker zelf. Roken vergroot immers het risico op kanker, hart-en vaatziektes, longziektes, diabetes en leidt tot een verminderde vruchtbaarheid. Gemiddeld leven rokers vijftien jaar minder dan niet-rokers

Stoppen met roken is goed voor de gezondheid, ook al woon je in de stad

Er zijn verschillende bronnen van luchtverontreiniging. De grootste boosdoeners zijn het verkeer, de landbouw, de industrie en kachels. Het is dus niet altijd mogelijk om aan luchtvervuiling te ontsnappen. Maar je kan altijd stoppen met roken en zo je risico’s verkleinen, ook al woon je in de stad. Laat je dus niet ontmoedigen door nieuws over de impact van luchtvervuiling als je wilt stoppen met roken!

Tabakstop is altijd beschikbaar om je te informeren, adviseren en ondersteunen bij je rookstop. Je kan ons elke werkdag van 15u tot 19u bereiken.

Bron:

https://www.theguardian.com/environment/2019/mar/12/air-pollution-deaths-are-double-previous-estimates-finds-research

https://www.hln.be/wetenschap-planeet/studie-wereldwijd-meer-doden-door-fijn-stof-dan-tabak~a02ac9d5/