Waarom je elektronische sigaretten nooit online mag kopen

vrijdag, 2 november 2018

De online verkoop van elektronische sigaretten en hun navullingen is in ons land bij wet van 2016 verboden. Nochtans blijven sommige gebruikers er online bestellen, daarvan getuigen regelmatige inbeslagnames door de douanediensten.

Maar waarom is deze online verkoop verboden, nu online aankopen dagdagelijkse praktijk zijn geworden?

Een wet die je beschermt

De bedoeling van deze wet is om de verkoop van gecontroleerde producten te garanderen. Want 48% van de in het buitenland en online gekochte producten geeft de aanwezige hoeveelheid nicotine niet correct aan, waardoor je dus ook geen idee hebt van de effecten. 62% van die producten wijst de gebruikers niet op de veiligheidsvoorschriften. Ook niet aanwezig: de contactnummers in geval van een ongeluk, terwijl dit een Europese verplichting is.

Naast het beschermen van de gebruiker was het ook de bedoeling van minister De Block om jongeren te beschermen. Als je de online verkoop verbiedt, valt er immers een makkelijk toegankelijk distributiekanaal weg.

Waar elektronische sigaretten kopen?

Om in België een elektronische sigaret of navulling te kopen, moet je in een gespecialiseerde boetiek zijn waar betrouwbaar en gecontroleerd materiaal te vinden is en waar in principe ook de leeftijd van de kandidaat kopers gecontroleerd moet worden. Je krijgt er ook aangepast advies.
Nochtans is de situatie in deze winkels nog niet helemaal zoals het hoort: volgens cijfers van de FOD Volksgezondheid is 57% van de verkooppunten niet in orde. Maar dan gaat het vooral over problemen met etikettering, reclame (want reclame voor e-sigaretten is volledig verboden in ons land) of online verkoop.

Advies van een professional is goud waard

Als je de e-sigaret gebruikt om definitief te stoppen met roken, is het aangeraden je te laten begeleiden door een professionele tabakoloog. Die zal je gepersonaliseerd advies geven om je kansen op slagen te maximaliseren.

De e-sigaret is voor jou misschien een middel om te stoppen met roken?

De elektronische sigaret helpt de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met tabaksgebruik te verminderen. Het is dus een soort nicotinevervanger die de roker de mogelijkheid geeft om geleidelijk van zijn verslaving af te raken zonder blootstelling aan de schadelijke bestanddelen van de tabaksrook (teer, enz.). Maar de e-sigaret is niet vrij van risico’s. De aroma’s die gebruikt worden, zijn misschien veilig bevonden als additief in voedingswaren, maar dat houdt daarom niet in dat ze ook veilig zijn bij inademing via de longen. Het is aangeraden slechts tijdelijk gebruik te maken van e-sigaretten, binnen het kader van een rookstop, en er daarna volledig mee te stoppen.

Meer info over de elektronische sigaret

Bronnen (in het Frans):
Interview met Paul Van Den Meerssche, verantwoordelijke van de inspectiedienst van de FOD Volksgezondheid, door RTL Info in januari 2018