Tabak maakt elk jaar 6 miljoen slachtoffers over de hele wereld

woensdag, 19 april 2017
  • Een cijfer dat nog zal stijgen
  • 22 miljoen levens gered tussen 2008 en 2014 dankzij de strijd tegen tabak
  • België zakt in de Europese ranglijst van de strijd tegen tabak

Er zijn vandaag ongeveer 1,1 miljard rokers ter wereld (ofwel meer dan 1/7de van de wereldbevolking). Elk jaar is er bij 6 miljoen sterfgevallen ter wereld een verband met tabaksgebruik. Meer dan de helft van deze overlijdens valt te betreuren in 4 landen: China, Indië, de Verenigde Staten en Rusland.

8 miljoen overlijdens tegen 2030

Volgens een breedschalig onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie en het Amerikaanse Kankerinstituut zal dit cijfer tegen 2030 oplopen tot 8 miljoen overlijdens ter wereld. 80% van de rokers leeft in landen met lage of matige inkomsten. Tabaksgebruik stijgt in arme landen en daalt in rijke landen.

De strijd tegen tabak brengt hoop

Ondanks deze zorgwekkende vaststellingen, brengt de strijd tegen tabak hoop en kan die deze cijfers beïnvloeden. De onderzoekers maakten een schatting van het aantal personen dat is gestopt met roken en van het aantal geredde levens tussen 2008 en 2014 in 88 landen ter wereld. De resultaten zijn indrukwekkend: meer dan 53 miljoen mensen zijn gestopt met roken tussen 2008 en 2014 en 22 miljoen levens werden zo gered.

Maar de strijd tegen tabak is nog verre van gestreden. “Grotere successen zijn mogelijk, maar vereisen een efficiënt beleid, wat een politiek engagement op zowel globaal als nationaal vlak vraagt, verregaander dan wat er de voorbije 25 jaar is gebeurd”, besluiten de auteurs van een andere studie.

België, 17de op de Europese rangschikking van de strijd tegen tabak

België is van de 13de (2013) naar de 17de plaats (2016) afgezakt in het klassement van de Europese landen die het efficiëntst strijden tegen tabak. De best geplaatste landen (Verenigd Koninkrijk, Ierland, IJsland en Frankrijk) danken hun goede positie aan een globale aanpak van de tabaksproblematiek.

Stichting tegen Kanker roept de Belgische regeringen op om gezamenlijk meer werk te maken van een beter tabakspreventiebeleid en van betere rookstopbegeleiding.

Sources :