Roken schaadt je… seksleven!

donderdag, 4 november 2021
Wat al die zwoel uit de ogen kijkende filmsterren uit vervlogen tijden ook moge doen uitschijnen: tabak is allesbehalve stimulerend voor je seksleven! 
Bij mannen leidt het koolmonoxide in tabaksrook tot vernauwde bloedvaten. Resultaat: tijdens een erectie stroomt er minder bloed naar de penis en is de erectie van mindere kwaliteit. Gedurende minstens vijf uur nadat je een sigaret opstak, is je erectiecapaciteit verminderd. Men schat dat de afname van capaciteit zo’n 20% bedraagt! 
 
En dames, jullie zijn niet immuun. Door de verminderde bloeddoorstroming komt er minder vaginaal vocht vrij. Je blijft dus ‘droger’, waardoor seks niet alleen ruwer en minder comfortabel aanvoelt, maar het risico op infecties ook verhoogt.
 
Er is tevens onderzoek gedaan naar de seksuele tevredenheid van rokers. Hieruit blijkt dat rokers slechts half zo vaak de liefde bedrijven dan niet-rokers. Hun tevredenheidsscore in bed bedraagt gemiddeld slechts 5/10 bij zware rokers, tegenover 9/10 bij niet-rokers.
 

Stop met roken en haal meer voldoening uit je seksleven

Het goede nieuws is dat alles weer gesmeerd loopt zodra je stopt met roken, op voorwaarde dat je niet jarenlang een verstokte roker was. Want hoe langer je rookt, hoe meer schade tabak aanricht aan je bloedvaten, tot die schade onomkeerbaar is.
Cannabis heeft overigens hetzelfde effect. Elektronische sigaretten hebben dan weer geen invloed op je seksleven, omdat ze geen verbrandingsproducten genereren en dus vrij zijn van het koolmonoxide of de teer in tabaksproducten die verantwoordelijk zijn voor de vermelde problemen.
 
Hoe stoppen met roken?
Tabakstop helpt iedereen die wil stoppen met roken. Samen vinden we een manier die bij je past. Bel voor professioneel advies gratis naar 0800 111 00.
 
Bron : Eur Urol 2002 Mar ;41(3) :294-7 (cité par Top Santé Novembre 2021)