Nee, luchtvervuiling is niet vergelijkbaar met roken!

vrijdag, 24 augustus 2018
  • Vervuiling en sigaretten zijn niet over dezelfde kam te scheren.
  • Het loont altijd de moeite om te stoppen met roken, zelfs al woon je in de stad.

We hebben recent in verschillende persartikels gelezen dat “ademhalen in een grote Europese stad gelijkstaat met het roken van sigaretten”. De ngo Transport en leefmilieu gaf volgende boodschap: “In de Europese hoofdsteden is de luchtvervuiling zo erg dat enkele dagen ademhalen gelijkstaat aan 1 tot 4 sigaretten roken.”

Om die resultaten te bekomen, heeft de organisatie de vervuiling met fijne deeltjes in de 10 meest toeristische Europese steden vergeleken en die omgezet in aantal gerookte sigaretten. De verhouding werd bepaald door Berkeley Earth, een Amerikaanse instelling: 22 microgram/m3 fijne deeltjes inademen zou “dezelfde impact hebben op de gezondheid als het roken van een sigaret.”

Het loont altijd de moeite om te stoppen met roken, zelfs al woon je in de stad

Deze schokkende verklaring heeft de prijzenswaardige bedoeling om de aandacht te trekken op de luchtvervuiling in de grote Europese steden. Maar zo’n bericht kan evengoed mensen ontmoedigen die proberen te stoppen met roken omwille van hun gezondheid.

Tabakstop wil er dus op wijzen dat stoppen met roken altijd goed is voor de gezondheid, zelfs al woon je in de stad.

Vervuiling en sigaretten zijn niet over dezelfde kam te scheren

Volgens Dr. Sean Semple van het Institute for Social Marketing at the University of Stirling mag je de schadelijkheid van de deeltjes van verschillende bronnen niet over eenzelfde kam scheren. De deeltjes die een sigaret uitstoot zijn schadelijker dan die van luchtvervuiling. De blootstelling aan luchtvervuiling is bovendien verspreid over een hele dag, terwijl wie rookt uiterst hoge concentraties inhaleert op korte tijd. De impact op de gezondheid mag je niet op deze simplistische manier  vergelijken.