Leiden tabak en cannabis tot psychose bij jongeren?

vrijdag, 6 april 2018
  • Een nieuwe Engelse studie
  • Cannabis- en tabaksgebruik moet niet worden aangemoedigd bij jongeren

Engelse onderzoekers onderzochten het verband tussen tabaks- en cannabisgebruik tijdens de adolescentie en het opduiken van psychotische stoornissen.

Een verband tussen cannabis en psychose

Ze hebben 5.300 jongeren tussen de leeftijd van 14 en 19 jaar ondervraagd over hun cannabis en rookgedrag. Ze vergeleken vervolgens de groep die sigaretten en joints heeft gerookt met een controlegroep die liet weten deze producten niet te gebruiken. In analyse bleek dat enkel de cannabisgebruikers psychotische episodes hadden rond de leeftijd van 18 jaar.

Cannabis om angst en depressie te verlichten geen goed idee

De onderzoekers concluderen dat cannabisgebruik (al dan niet therapeutisch) niet moet worden aangemoedigd bij jongeren. Het zal angst, depressie of vroegtijdige psychose juist verergeren of zelfs veroorzaken.

Praten over roken met jongeren

Hoewel er dus een link werd gevonden tussen cannabis en psychose, pleit deze studie tabaksgebruik vrij wat betreft psychotische stoornissen bij de adolescent. We mogen echter niet vergeten dat 1 op 2 rokers vroegtijdig zal sterven door zijn tabaksgebruik, met gemiddeld 6 tot 9 verloren jaren (6 voor vrouwen en 9 voor mannen).

Weet je niet hoe je de kwestie van roken moet aankaarten bij een adolescent uit jouw omgeving? Tabakstop heeft een aantal tips voor jou verzameld.

Praten over roken met een adolescent
 
Bron: JAMA Psychiatry, 02/03/2018; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/articles/29344610