Ook de 2de behandeling met Champix® wordt terugbetaald!

donderdag, 15 oktober 2015

Roken is de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak. Tabak doodt elk jaar 6 miljoen mensen ter wereld en rokers die niet stoppen met roken leven gemiddeld 10 jaar minder lang dan niet-rokers. Stoppen met roken is dus goed voor de gezondheid, maar is niet altijd gemakkelijk. Daarom bestaan er hulpmiddelen, waaronder het nemen van geneesmiddelen.

Champix®: een geneesmiddel dat je kan helpen om te stoppen met roken

Champix® (of varenicline) is een van de behandelingen ter ondersteuning van een rookstop. Champix® is verkrijgbaar onder de vorm van tabletten waarvoor je een doktersvoorschrift nodig hebt. Het middel werkt in op de nicotinereceptoren in de hersenen. Resultaat: de drang om te roken vlakt af.

Lange tijd werd enkel de eerste behandeling met Champix® terugbetaald. Sinds 1 oktober 2015 betaalt het RIZIV ook de tweede behandeling terug als je na de eerste behandeling toch opnieuw bent gaan roken.

Volgens een nieuwe studie zou Champix® de cardiovasculaire of neuro-psychiatrische risico’s niet verhogen

Tot op heden werd het gebruik van Champix beperkt omdat men vermoedde dat het middel het risico verhoogde op cardiovasculaire of neuro-psychiatrische aandoeningen, zoals depressie of agressief gedrag, of zelfs epilepsieaanvallen zou uitlokken. Maar een nieuwe studie bij meer dan 150 000 patiënten die behandeld werden met Champix®, heeft geen enkele stijging van het risico op cardiovasculaire of neuro-psychiatrische aandoeningen aangetoond.

Dubbel goed nieuws voor wie deze behandeling wil gebruiken om te stoppen met roken!