De Allen Carr methode

Deze methode is geschikt voor iedereen, er is geen enkele contra-indicatie. Het is een goede techniek als je bijvoorbeeld wil stoppen zonder farmaceutische hulpmiddelen.

Het principe van de methode

Deze methode is erop gericht onze hersenen te “ontwennen” en zo de drang om te roken niet meer te voelen. Het gaat erom te begrijpen hoe nicotine werkt en hoe de stof inwerkt op onze hersenen en onze gedachten beïnvloedt. Zo kunnen we beter onze eigen reacties en ons gedrag in verband met tabaksgebruik ontcijferen: waarom we blijven roken terwijl we toch weten dat het schadelijk is. 
 
“Bij de Allen Carr methode stop je niet op wilskracht maar met inzicht. Als je ontdekt dat een sigaret precies het tegenovergestelde doet van wat je nu nog denkt dat het doet, verdwijnt de motivatie om te roken”, belooft de methode, die ook werkt aan je zelfvertrouwen.
 
Er zijn twee manieren om deze methode te ontdekken: het boek of de cursus.
 

Het boek: “Stoppen met roken. Snel, gemakkelijk en doeltreffend”

 

Het is vooral het boek “Stoppen met roken. Snel, gemakkelijk en doeltreffend” dat de Allen Carr methode bekend heeft gemaakt. Allen Carr schreef de eerste versie in 1995 op basis van zijn eigen ervaring, want hij was zelf een kettingroker. Het is een hulpboek bij een rookstop, dat je inzicht geeft in tabaksgebruik en psychologische afhankelijkheid. Het is de bedoeling de lezer ervan te overtuigen dat hij geen enkele goede reden heeft om te roken. 
 
We beschikken vandaag over geen enkel wetenschappelijk bewijs van de doeltreffendheid van het boek of van de folder bij het stoppen met roken, maar de ervaring lijkt aan te tonen dat een boek veel minder doeltreffend is dan rookstopbegeleiding (zoals de Allen Carr sessie hieronder of de Tabakstop-coaching, een privétabakoloog, een hulpgroep geleid door een professional, jouw arts, …).
 

De sessies om de Allen Carr methode te leren

 

De cursus om de Allen Carr methode te leren heeft zijn doeltreffendheid om te stoppen met roken bewezen.* 
 
Volgens Allen Carrs Easyway (het Belgische filiaal), is de opleiding ook nuttig voor wie het boek van Allen Carr al kent, want de cursus gaat dieper in op enkele specifieke aspecten, zoals de gewoontes en het gedrag van de roker. 
 
De Allen Carr cursusbegeleiders zijn ex-rokers en hebben de ontwenning zelf ervaren. Ze geven tijdens de cursus tips om de ontwenning te beheersen en die zullen van pas komen tijdens je rookstop.
 
Het gaat om een enkele sessie van ongeveer 6 uur, in een kleine groep.
Indien je daar nood aan hebt, kan je ook genieten van ondersteuning onder de vorm van sessies of via telefoon, gedurende het jaar dat volgt op je cursus. Deze nazorg wordt gegeven naar behoefte en op maat.
 
De cursus kost 300 euro per persoon. In België krijg je daar geen tegemoetkoming voor, omdat de begeleiders geen erkende tabakologen zijn. (Enkel sessies door artsen of erkende tabakologen worden terugbetaald door het ziekenfonds. Meer info over rookstopgroepen.)
 
Meer informatie, de tarieven en de inschrijvingsprocedure vind je op www.allencarr.be.
 

Je bent terug beginnen roken? Stoppen kan nog altijd!

Elke roker is anders, zowel wat betreft zijn verslaving als zijn voorgeschiedenis met tabak. Het kan dat deze methode werkt voor anderen, maar niet voor jou. Maar een ding is zeker: stoppen met roken kan altijd! Het gaat erom het juiste moment te vinden, en de manier die voor JOU werkt. 
 
Ben je terug beginnen roken nadat je de Allen Carr methode hebt gevolgd, verlies dan niet de moed. Deze ervaring zal je helpen bij het stoppen in de toekomst. Misschien is het nodig een ander type rookstopbegeleiding te overwegen. 
 
Contacteer de Tabakstop-tabakologen die je gratis en onafhankelijk bijstaan op het nummer 0800 111 00 of via het online formulier