Nicotinezakjes, wat zijn dat?

sachet de nicotine

Een nicotinezakje wordt onder de bovenlip geplakt, tegen het tandvlees dus. Daarin zitten duizenden bloedvaatjes, waardoor de nicotine snel door het lichaam wordt opgenomen. Eenmaal het grotendeels geabsorbeerd is, wordt het zakje uit de mond gehaald.

Welke effecten?

De negatieve impact op de gezondheid even ter zijde ... Zo’n zakje geeft 20 à 45 minuten lang een ‘boost’ en een ontspannen gevoel. Maar let op: nicotinezakjes bevatten evenveel of zelfs meer nicotine dan een sigaret. Dit soort producten zijn dus helemaal niet aanbevolen.

Nicotinezakjes (pouches) en snus: wat is het verschil?

In België wordt snus soms verward met nicotinezakjes of pouches, want ze worden op dezelfde manier gebruikt. Een zakje snus bevat een poeder waarin nicotine verwerkt zit. In tegenstelling tot snus bevatten nicotinezakjes geen tabak. Maar let op: nicotinezakjes hebben een verslavende werking en kunnen nicotinevergiftiging veroorzaken. We kennen nog niet alle gezondheidsrisico’s van nicotinezakjes, want ze bestaan nog niet zo lang.

Nicotinezakjes en sigaretten: verslavend effect en gevaar voor de gezondheid  

Nicotinezakjes lijken dan misschien wel minder schadelijk dan sigaretten, toch zijn ze even verslavend. En net als sigaretten houden deze zakjes grote gevolgen in voor de gezondheid.