Zijn nicotinezakjes vergelijkbaar met roken?

Waarom zijn nicotinezakjes vergelijkbaar met roken? 

  • Aanwezigheid van nicotine

De nicotine in nicotinezakjes is even verslavend als die in sigaretten. Nicotine is een zeer verslavende stof (net zo verslavend als alcohol en heroïne). Ermee stoppen is dus niet zo gemakkelijk.

Bij nicotinezakjes neemt het lichaam de nicotine trager op dan bij sigaretten, maar de effecten zijn net hetzelfde: genot, ontspanning, concentratie, …

  • Verslavende werking

Een nicotinezakje bevat 3 tot 20 mg nicotine maar dosissen tot 50mg werden gerapporteerd. Een klassieke sigaret bevat 1 tot 2 mg.  Deze ‘nicotineshot’ veroorzaakt dan ook veel sneller een gemis dan sigaretten. Nicotinezakjes verhogen het risico op de overstap naar sigaretten. In plaats van dus te helpen stoppen met roken, houden nicotinezakjes de drang naar nicotine net in stand. 

  • Toxiciteit

Rooktabak is het meest schadelijke nicotineprodukt.  Patches en kauwgom op basis van nicotine zijn het minst schadelijk. Nicotinezakjes zitten daar ergens tussenin: minder schadelijk dan sigaretten maar gevaarlijker dan patches. Bovendien houden ze de nicotineverslaving in stand bij mensen die anders misschien gestopt zouden zijn met roken.