Wat is snus?

Een zakje snus wordt onder de bovenlip geplakt, tegen het tandvlees dus. Daarin zitten duizenden bloedvaatjes, waardoor de nicotine snel door het lichaam wordt opgenomen. Wanneer de tabak grotendeels geabsorbeerd is, wordt het zakje uit de mond gehaald.

Welke effecten?

De negatieve impact op de gezondheid even ter zijde ... Zo’n zakje geeft 20 à 45 minuten lang een ‘boost’ en een ontspannen gevoel. Maar let op: snus bevat evenveel of zelfs meer nicotine dan een sigaret. Dit soort producten zijn dus helemaal niet aanbevolen.

Snus en nicotinezakjes (pouches): wat is het verschil?

Snus wordt soms verward met nicotinezakjes of pouches, want ze worden op dezelfde manier gebruikt. Een zakje snus bevat een poeder waarin nicotine verwerkt zit. In tegenstelling tot snus bevatten nicotinezakjes geen tabak.

Snus en sigaretten: verslavend en gevaarlijk voor de gezondheid  

Voor sigaretten worden de tabaksbladeren gedroogd, gemalen en opgerold. Voor snus wordt de tabak gestoomd, fijngemalen tot poeder, samengeperst en verpakt in een zakje. Sigaretten worden gerookt. Snus wordt onder de bovenlip geplaatst. Snus lijkt dan misschien wel minder schadelijk dan sigaretten, toch is het even verslavend. En net als sigaretten houden deze zakjes grote gevolgen in voor de gezondheid.