Misverstanden over roken

Over de giftigheid van tabak doen heel wat misverstanden de ronde.

Sommige rokers denken onterecht dat dunne beedies (Indische sigaretten die in bladeren zijn gerold) minder schadelijk zijn, of dat een pijp, roltabak, pruimtabak en een waterpijp minder gevaarlijk zijn dan sigaretten. Dat klopt niet. Het is belangrijk dat je beseft dat tabak, in welke gebruiksvorm ook, het risico op problemen met je gezondheid vergroot.

Zijn "light" sigaretten minder gevaarlijk? Helemaal niet!

De termen ‘light’ en ‘extra light’ zijn inmiddels verboden, omdat ze als bedrieglijk worden beschouwd. Het is bewezen dat de roker de kleine gaatjes in de filter samendrukt en dieper inhaleert om zijn gebruikelijke dosis nicotine te verkrijgen.

Een ander gevolg is dat rokers de neiging hebben om méér light-sigaretten te roken om hun dagelijkse dosis nicotine te verkrijgen.

Zijn de toegevoegde stoffen in een sigaret veilig? Integendeel!

Toegevoegde stoffen zijn bijzonder verraderlijk en giftig:

  • Om de nicotineverslaving nog meer te versterken, worden ammoniakverbindingen gebruikt
  • Om de smaak van sigaretten te verbeteren, worden chocoladearoma’s toegevoegd (die het bijkomende kenmerk hebben dat ze de luchtwegen verwijden, waardoor de rook beter binnendringt)
  • Om irritaties van de keel als gevolg van de rook te verzachten, wordt menthol gebruikt

Er bestaan zelfs additieven die de geur en de zichtbaarheid van de rook in de lucht moeten maskeren… en die meteen ook de mensen die niet roken vergiftigen!

Zijn mentholsigaretten minder gevaarlijk? Nee!

Mentholsigaretten mogen trouwens niet meer verkocht worden. Sinds 20 mei 2020 is de typische geur en smaak van menthol verboden bij sigaretten en roltabak. Om de heropleving van het roken bij jongeren tegen te gaan, verbiedt de Europese richtlijn die toegevoegde aroma's, bedoeld om sigaretten en roltabak aantrekkelijker te maken. Smaakversterkers, waaronder bijvoorbeeld het aroma menthol, worden na 20 mei 2020 wel nog getolereerd in elektronische sigaretten, terwijl de hoeveelheid nicotine in de e-sigaret dan weer wel gereglementeerd is.

De zogenaamde milde ‘menthols’ zijn in feite nog gevaarlijker dan de klassieke sigaretten. Door aan sigaretten menthol toe te voegen, wil de fabrikant vooral jonge rokers verleiden en de consumptie stimuleren.

De rook is lekker van smaak, waardoor je de neiging krijgt om nog dieper te inhaleren. Zo dringen de chemische stoffen nog dieper in je longen. Het is logisch dat daardoor meer kankers diep in de longen veroorzaakt worden.

Zijn roltabak en cigarillo’s minder giftig? Integendeel!

Ook over roltabak doen heel wat verkeerde ideeën de ronde. Misschien gebruik je roltabak omdat het goedkoper is, én omdat je denkt dat het minder kwaad kan omdat het een ‘natuurlijker’ product is. Sommige verpakkingen vermelden zelfs "biologisch". Niets is minder waar. Roltabak kost misschien wel minder, maar is een stuk schadelijker voor je gezondheid.

Qua giftigheid komt één gerolde sigaret (en ook één cannabisjoint) overeen met een paar klassieke sigaretten.

De verbranding van tabak in gerolde sigaretten, sigaren en cigarillo’s produceert meer kankerverwekkende teerdeeltjes. Bovendien is hun concentratie aan nicotine hoger, in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen.

Is een waterpijp niet gewoon geparfumeerde stoom? Nee!

Een waterpijp of nargileh is tegenwoordig heel hip, en is erg populair bij jongeren. Weinig mensen weten echter dat een waterpijp in feite erg giftig is.

Wat zit er dan precies in die 'gezellige' pijp? Een mengeling van ongeveer 30% tabak en 70% melasse, aangevuld met honing en vruchtenpulp. Dat mengsel wordt opgewarmd door kooltjes, en vervolgens gaat de rook door water voordat je die inademt.

Veel mensen denken dat rook die door water wordt gefilterd meteen ook minder schadelijk wordt. Jammer genoeg is dat niet het geval: de nicotine en de teerdeeltjes worden door niets tegengehouden.

Is rookloze tabak zonder gevaar? Nee!

Pruimtabak en snuiftabak worden ‘rookloze’ tabak genoemd. Je rookt ze natuurlijk niet op, maar zijn ze daarom zoveel minder gevaarlijk?

Pruimtabak (chew) wordt verkocht als geperste bladeren. Ze worden vaak gearomatiseerd met kaneel, zoethout of munt. Door de zoete smaak zou je bijna denken dat het gewone kauwgom is.

Snuiftabak is een fijn poeder dat in kleine zakjes wordt verkocht. De bedoeling is dat je deze tabak opsnuift (snuff), maar dat wordt zelden gedaan. Snuiftabak wordt ook gearomatiseerd en meestal gebruikt zoals een tabakspruim.

Deze tabakvormen komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten (op het Amerikaanse platteland worden ze trouwens nog altijd gebruikt). In het begin van de twintigste eeuw kauwden baseballspelers tabak om te vermijden dat ze een droge mond kregen tijdens het spelen. Al snel bleek echter dat zij vaak letsels in de mond hadden die tot de ontwikkeling van kanker leidden.

Rookloze tabaksoorten, zowel in de vorm van bladeren als in poedervorm, bevatten nicotine en andere schadelijke additieven.

Behalve het esthetische aspect (je krijgt vlekken op je tanden die niet meer weggaan) zijn er ook reële gevolgen voor je gezondheid: je tandvlees kan zich terugtrekken tot op het bot en je loopt een hoog risico op mondkanker.

Het roken van cannabis kan geen kwaad? Toch wel!

Het actieve bestanddeel in cannabis is THC of tetrahydrocannabinol. THC maakt dopamine vrij in je hersenen, wat de vele psychische effecten verklaart.

Als je cannabis rookt, doe je dat natuurlijk om een lekker gevoel te krijgen, dat gaat van euforie tot slaperigheid. Regelmatig gebruik van cannabis leidt echter tot dezelfde risico’s als tabak (het wordt immers meestal met tabak vermengd en er is ook sprake van ontbranding) én tot risico’s van psychologische aard.

Een “bad trip” is een malaise die intens kan zijn, maar voorbijgaat. Regelmatig en grote hoeveelheden cannabis roken kan echter bepaalde stoornissen verergeren, zoals angstgevoelens of depressie, of intensere psychische problemen veroorzaken bij “borderline” patiënten. Heel wat cannabisgebruikers willen stoppen met tabak, maar wel cannabis blijven roken. Om niet meer met tabak te moeten vermengen, bestaan er andere consumptiemethodes, zoals een verstuiver. Deze manier om cannabis te gebruiken, houdt minder risico’s in omdat er geen sprake meer is van ontbranding; bijgevolg is er ook geen productie meer van teer en koolstofmonoxide. Wees echter voorzichtig met het gebruikte product: THC-olie en CBD-olie (ander cannabisderivaat maar niet psychoactief) zijn volledig afgeraden voor vapen. Het gebruik van olie in de e-sigaret kan grote longproblemen veroorzaken die tot de dood kunnen leiden. De klassieke producten voor e-sigaretten daarentegen bevatten geen oliehoudende bestanddelen maar uitsluitend een wateroplosbare vloeistof.

Wie wil stoppen met het gebruiken van beide producten, wordt meestal aangeraden om eerst met cannabis te stoppen en vervolgens met gewone tabak. Voor sommige gebruikers zal het stoppen met cannabis niet gemakkelijk zijn. Specifieke opvolging kan dan nuttig blijken.

Zoek je informatie over cannabis en/of hulp? Bel naar het gr

Zoek je nog meer informatie over misverstanden over roken en/of hulp? Contacteer de Druglijn op 078 15 1020 (elke werkddag van 10u-20u) of ga naar https://www.druglijn.be/