De gevaren van passief roken

Je hoeft niet zelf te roken om door tabak te worden vergiftigd. Alleen al door naast een roker te staan en rook in te ademen, inhaleert iemand ongewild duizenden stoffen, waarvan er vele kankerverwekkend zijn. Dit is vooral zorgwekkend voor mensen die regelmatig passief meeroken.

 
Er zijn drie soorten rook:
 
  • Primaire rook

Primaire rook is de rook die de roker zelf inademt. Zelfs als de rook eerst door een filter gaat, zitten er nog steeds meer dan 4000 chemicaliën in, waarvan er 50 erkend kankerverwekkend zijn.
  • Omgevingsrook

Dit is zowel de rook die de roker weer uitademt (ook hoofdstroomrook of mainstream smoke genoemd) als de rook die ontsnapt uit een aangestoken sigaret (ook zijstroomrook of sidestream smoke genoemd). De rook van aangestoken sigaretten bevat meer dan 7000 chemicaliën, waarvan er 69 erkend kankerverwekkend zijn.
  • Derdehandsrook

Deeltjes afkomstig van brandende sigaretten laten, zelfs nadat de sigaret is gedoofd, nog heel lang (soms jaren) sporen na op verschillende soorten oppervlakken, zoals kleding, meubels, muren en zelfs haar.... Het is dus niet meer echt rook, maar schadelijke residuen die een bedreiging vormen voor de gezondheid, zeker bij baby’s, kinderen en huisdieren.

Passief roken: welke risico’s voor de roker en zijn omgeving?

Je raadt het al: het is de omgevingsrook die het gevaarlijkst is voor mensen die niet roken. Die bevat namelijk niet alleen hogere concentraties giftige stoffen, maar ook kleinere rookdeeltjes, die dieper in de longen doordringen. 
En inderdaad, het is bewezen dat passief roken de oorzaak kan zijn van heel wat ziektes bij niet-rokers, zoals een hartinfarct of longkanker. 
 
Als roker wordt je ook extra blootgesteld aan passief roken en de gezondheidsrisico's daarvan, naast de risico's van het roken zelf.
 

Risico’s voor kinderen

Als je zwanger bent en rook inademt, vergiftig je je baby, ook al doe je dat ongewild.
In het algemeen zijn kinderen bijzonder kwetsbaar voor tabak. Dikwijls kunnen ze niet zelf uit de buurt gaan van de rokers in hun omgeving. Ze ademen dus tegen wil en dank stoffen in die voor hen een pak schadelijker zijn dan voor volwassenen, want hun immuunsysteem werkt nog niet even doeltreffend.
 
Allerlei infecties liggen op de loer: oorontstekingen, bronchitis, … Erger nog, men denkt dat passief roken het risico op wiegendood en sommige soorten van kanker, zoals een hersentumor, zou kunnen vergroten.
 

De rook is nog meer geconcentreerd in de auto

Volgens een studie vermenigvuldigt roken in de auto de concentratie van fijne deeltjes in het voertuig met een factor 20, zélfs met een raam open. Met de ramen gesloten, is de concentratie zelfs 300 keer hoger!

Wat zegt de wet over passief roken?

In België is het verboden om te roken in gesloten openbare ruimtes. 
Ook mag men niet meer roken in de auto in aanwezigheid van een minderjarige, dus iemand die jonger is dan 18 jaar.

Wat kan ik doen om mezelf en anderen tegen passief roken te beschermen?

Over de maatregelen om kinderen tegen passief roken te beschermen bestaan er veel misvattingen. De enige manier om kinderen effectief te beschermen is hun leefomgeving 100 % rookvrij maken.
 
Als je toch wilt doorgaan met roken, moet je dat absoluut buiten doen. Het volstaat niet om de ramen open te zetten of onder een afzuigkap te roken: de giftige stoffen blijven in de lucht aanwezig. Meer info op www.nooitbinnenroken.be.
 
Uiteraard is volledig stoppen met roken nog altijd de beste oplossing. De mensen in je omgeving hebben daar baat bij, en jijzelf op de eerste plaats.