Je wilt zwanger worden en je rookt? Denk aan de risico’s voor de baby!

vrijdag, 11 september 2015

Een kinderwens en roken gaan niet goed samen. De giftige stoffen uit de sigaretten gaan doorheen de placenta en bereiken de baby. De gezondheid van het kind wordt zo in gevaar gebracht, zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte.

Ideaal gezien zou je moeten stoppen met roken voor de zwangerschap. Op die manier kan de toekomstige mama medicatie nemen om haar te helpen om te stoppen met roken. Roken tast bovendien de vruchtbaarheid aan: stoppen met roken verhoogt dus de kansen om zwanger te raken.
Als je al zwanger bent en nog altijd rookt, is het nog niet te laat om te stoppen! Hoe vroeger je stopt, hoe beter voor de baby: het kind ondervindt geen hinder van jouw rookgedrag tot aan het einde van de zwangerschap en je verlaagt ook de risico’s tijdens de bevalling.

Laat je begeleiden door een tabakoloog 

Stoppen is geen gemakkelijk proces, dat blijkt uit het feit dat je nog altijd rookt tijdens je zwangerschap. Een tabakoloog kan je raadgeven en begeleiden.

Wanneer je stopt met roken, krijg je last van ontwenningsverschijnselen. Dat is normaal, nicotine is een drug en het wegvallen ervan kan je humeur en lichaam verstoren. Er bestaat echter medicatie die je daarbij kan helpen. Champix wordt afgeraden voor zwangere vrouwen maar nicotinevervangers kunnen wel, onder bepaalde voorwaarden. Wanneer je zwanger bent, kan een tabakoloog een urine-analyse uitvoeren om je exacte nicotinebehoefte te bepalen. Zo is een perfecte dosering van de nicotinevervangers mogelijk en wordt je baby beschermd.

Om een tabakoloog in jouw buurt te vinden, kan je elke werkdag tussen 15u en 19u bellen naar het nummer 0800/11100. Je vindt de lijst van erkende tabakologen ook terug op www.erkendetabakologen.be.