Is snus vergelijkbaar met roken?

Waarom is snus vergelijkbaar met roken? 

  1. Aanwezigheid van nicotine

De nicotine in snus is net zo verslavend als die in sigaretten. Nicotine is een zeer verslavende stof (net zo verslavend als alcohol en heroïne). Ermee stoppen, is dus niet zo gemakkelijk.

Bij snus neemt het lichaam de nicotine trager op dan bij sigaretten, maar de effecten zijn net hetzelfde: genot, ontspanning, concentratie.

  1. Verslavende werking

Een zakje snus bevat 3 tot 20 mg nicotine maar dossisen tot 50mg werden gerapporteerd. Een klassieke sigaret bevat 1 tot 2 mg.  Deze ‘nicotineshot’ veroorzaakt dan ook veel sneller een gemis dan sigaretten. Snus verhoogt het risico op de overstap naar sigaretten. In plaats van dus te helpen stoppen met roken, houdt snus de drang naar nicotine net in stand. 

  1. Toxiciteit

Rooktabak is het meest schadelijke nicotineprodukt. Patches en kauwgom op basis van nicotine zijn het minst schadelijk. Snus zit daar ergens tussenin: minder schadelijk dan sigaretten, maar gevaarlijker dan patches. Bovendien houdt het de nicotineverslaving in stand bij mensen die anders misschien gestopt zouden zijn met roken.