Snus: de gezondheidsrisico's

Naast het sterk verslavende effect kan het regelmatige gebruik van nicotine een negatief effect hebben op de ontwikkeling van jonge hersenen, zoals het geheugen. Bovendien kan het leiden tot duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen en een hoge bloeddruk. Een hoge dosis kan schadelijk zijn voor het zenuwstelsel.

Risico op letsels in de mond

De meest voorkomende neveneffecten van het gebruik van snus zijn ernstige letsels: ontstoken slijmvlies, teruggetrokken tandvlees, gele tanden, infecties ...

Risico op kanker, herseninfarct en hartinfarct

Snus is gemaakt van rooktabak. De schadelijke stoffen die in sigaretten zitten, vind je hier dus ook in terug.  Dit zorgt ervoor dat het eveneens kankerverwekkend is. Bij snus komt er geen rook aan te pas, wat het risico op longkanker minder groot maakt.

Het gebruik van snus wordt ook in verband gebracht met hersen- en hartinfarcten.   

Snus tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Het gebruik van snus tijdens de zwangerschap en de borstvoeding wordt ten zeerste afgeraden.

Net als roken, is het gebruik van snus tijdens de zwangerschap niet goed voor de gezondheid van moeder en kind: hoger risico op een vroeggeboorte, een laag geboortegewicht, zwangerschapsvergiftiging, neonatale apneu (de pasgeboren baby stopt kort met ademen), hartaandoeningen en een gespleten bovenlip (hazenlip).

Tot slot beïnvloedt het gebruik van snus tijdens de zwangerschap de fysieke en neurologische ontwikkeling van de foetus.

Het chronisch gebruik van snus kan een negatief effect hebben op de fertiliteit van zowel mannen als vrouwen.