Logo

Passief roken kan gehoorverlies veroorzaken

dinsdag, 30 november 2010

Artsen weten al langer dat roken het gehoor kan beschadigen. Een recent gepubliceerde studie suggereert dat ook passief roken tot gehoorschade kan leiden.

Commentaar van de Stichting tegen Kanker

De Amerikaanse studie die meer dan 3 000 volwassenen omvatte, toonde aan dat passief geïnhaleerde rook de doorbloeding in de kleine bloedvaatjes van het binnenoor kan verstoren.

Daardoor komt er minder zuurstof in dat deel van het oor en kan er zich een opeenstapeling van toxische afvalstoffen voordoen, die schade veroorzaakt aan het gehoor. 

Dit mechanisme is verschillend van de degradatie van het gehoor door blootstelling aan lawaai of veroudering van het organisme.

Om de blootstelling aan passief roken te beoordelen, doseert men de cotine, een afgeleide van nicotine. Deze stof komt voor in het organisme van personen die blootgesteld zijn aan de rook van anderen. 

De mensen die passief blootgesteld waren aan tabaksrook, legden minder goede gehoortesten af dan niet-rokers en hadden moeite met het volgen van een conversatie met achtergrondlawaai. 

De hoeveelheid passieve rook die nodig is om het risico op gehoorverlies te doen stijgen, kan niet bepaald worden, maar het lijkt erop dat de drempel voor schade zeer laag ligt.

Actief roken kan ook leiden tot vroegtijdige doofheid. Hoe hoger de consumptie, hoe groter de gehoorschade. En ter informatie: ook een vetrijke voeding draagt bij tot dit hoorverlies.

Regelmatige fysieke activiteit lijkt het risico op doofheid te verminderen door het stimuleren van de bloedcirculatie in het binnenoor. 

Eos magazine 16 november 2010