Logo

Mentholsigaretten verbieden?

donderdag, 16 juni 2011

Een omvangrijk Amerikaans onderzoek voorgezeten door een comité van gezondheidsexperten komt tot de conclusie dat sigaretten met mentholsmaak gevaarlijker zijn voor de gezondheid dan klassieke sigaretten.

Wat is het probleem met menthol? Verschillende zaken. Eerst en vooral is mentholrook aangenamer om te inhaleren, wat bij veel jongeren in de smaak valt. En hoe vroeger men begint te roken, hoe hoger het risico om een tabaksgerelateerde ziekte te krijgen.

Bovendien zet de zachtheid van menthol de roker aan om harder te inhaleren bij elke trek en zo dus meer giftige rook in te ademen. De chemische stoffen dringen dieper binnen in de longen en veroorzaken kanker in de longpijptakken en de longblaasjes, wat moeilijker te genezen is.

Tenslotte wordt menthol beschouwd als een supplement dat bedoeld is om tabaksverslaving in de hand te werken, net als suiker, chocolade of honing in de zogenaamde “zachte” sigaretten. Het lijkt inderdaad moeilijker om te stoppen met het roken van mentholsigaretten.

Het wetenschappelijk tijdschrift “Addiction” heeft een reeks onderzoeken gepubliceerd over mentholsigaretten. Dit type sigaretten wordt het meest gerookt door Afro-Amerikanen en jongvolwassenen. Marketingcampagnes voor mentholsigaretten zouden trouwens specifiek gericht worden op minderheidsbevolkingsgroepen.

Volgens de experten zouden de conclusies van deze onderzoeken de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten (de FDA) moeten aanzetten tot een verbod van deze sigaretten.

Maar in dat geval, zou er ook een verbod moeten komen op de verkoop van heel wat andere sigaretten die ook supplementen bevatten…

In 2009 heeft de FDA kruidnagel en fruitsigaretten verboden in het kader van een nationale inspanning om roken bij adolescenten terug te dringen.

Veel experten waren hierbij verbaasd dat menthol, het populairste supplement, niet werd verboden.

SudPresse- 29 maart 2011