Vorming en opleiding: tabakoloog worden

VRGT organiseert in samenwerking met de vier Vlaamse universiteiten (Universiteit Antwerpen, UGent, Vrije Universiteit Brussel en KULeuven) de interuniversitaire permanente vorming met getuigschrift 'Tabakologie en Rookstopbegeleiding'.

Programma

De opleiding Tabakologie en Rookstopbegeleiding focust onder meer op het verwerven van inzicht in de epidemiologie en wetgeving, de tabaksgerelateerde aandoeningen en de aspecten van verslaving en passief roken.

De cursist ontwikkelt competenties inzake farmacotherapie en psychologische benadering van de rookstop en gedragsverandering.

Daarnaast voorziet de opleiding in de hands-on training van noodzakelijke vaardigheden, zoals het uitvoeren van de anamnese, motiverende gespreksvoering, farmacologische begeleiding, en strategieën met betrekking tot gedragsverandering en terugvalpreventie.

De opleiding Tabakologie en Rookstopbegeleiding omvat 114 contact- en studie-uren (zelfstudie en stage inbegrepen) met lessen voornamelijk op zaterdagen. De data van de colleges en de praktijksessies zijn beschikbaar op de VRGT-website.

Examen

Het programma bevat een theoretisch luik in het eerste semester dat wordt afgesloten met een schriftelijk examen.

Het tweede semester focust op de praktijk en omvat lesdagen, stagemomenten waarover een stage- en reflectieverslag wordt gemaakt en een oefenopdracht. Hierbij worden de cursisten regelmatig verdeeld in kleinere groepen.

Aan het einde van de opleiding is er een juryexamen.

Locatie

Het grootste deel van het theoretische luik - het eerste semester - verloopt online (afstandsonderwijs).

Tijdens het tweede semester zullen de sessies meestal op locatie doorgaan: Mgr Van Waeyenberghlaan 32, 3000 Leuven.

Prijs

Voor het academiejaar 2024-2025 kost de opleiding €1500.

Sommige mensen komen in aanmerking voor een gratis opleidingsplaats of een korting (KMO-portefeuille).

Toelatingsvoorwaarden

Tot de opleiding worden houders van volgende diploma's toegelaten:

 

  • Master in: geneeskunde, tandheelkunde, psychologie, farmaceutische zorg, geneesmiddelenontwikkeling, revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, ergotherapie en pedagogische wetenschappen. 
  • Professionele bachelor in: kinesitherapie, verpleegkunde, vroedkunde, dieet- en voedingsleer, toegepaste psychologie, sociaal werk, orthopedagogie en mondzorg.