Is de gewichtstoename na een rookstop schadelijk voor de gezondheid?
donderdag, 13 juni 2019Voor veel rokers is een betere gezondheid één van de belangrijkste redenen om te stoppen met roken. Maar vaak gaat zo’n rookstop gepaard met extra kilo’s…Die slecht zijn voor de gezondheid. Is stoppen met roken dan wel goed voor onze gezondheid? Dat blijkt toch degelijk het geval!
Bijkomen na een rookstop heeft verschillende oorzaken:
- Nicotine verbruikt calorieën. Door geen nicotine in te nemen, gaat je metabolisme weer normaal functioneren. Die zal vertragen, wat uiteindelijk leidt tot een gewichtstoename van +- 2,3 kilo
- Nicotine remt je eetlust. Zonder nicotine krijg je weer zin in voedsel.
- De roker gaat het ‘verlies’ van de sigaret vaak psychologisch compenseren door méér te eten. Hij zoekt troost in eten.
Een nieuw Amerikaanse studie toont aan dat rokers die aankomen na een rookstop, nog altijd een betere gezondheid hebben dan toen ze nog rookten.
Tijdelijk risico diabetes type 2
De onderzoekers onderzochten het aantal gevallen van diabetes type 2 (DM2) en andere gezondheidsproblemen die verband houden met gewichtstoename bij rokers en ex-rokers.
Ze vonden tot zes jaar na de rookstop een lichte stijging van het risico op diabetes type 2 bij ex-rokers in vergelijking met rokers. Hoe meer gewichtstoename na de rookstop, hoe hoger het risico. Dit verhoogd risico is evenwel van voorbijgaande aard en daalt na zes jaar.
Maar de ex-rokers die het meest zijn aangekomen, hebben toch nog een 50% lager risico op vroegtijdig overlijden dan wie is blijven roken.
Dit betekent dat stoppen met roken altijd meer voordelen heeft dan nadelen voor je gezondheid omdat het risico op hart-en vaatziektes afneemt.
Hoeveel kom je gemiddeld bij?
Volgens een grootschalig onderzoek** , komen mensen na een jaar gemiddeld 4,7 kg bij. Het is wel belangrijk op te merken dat er grote verschillen zijn tussen de proefpersonen: 16% verliest gewicht, terwijl 13% meer dan 10 kg bijkomt.
Je gewicht onder controle houden
Het is aangeraden om stil te staan bij je voedselinname, het plezier van smaak en geur te herontdekken, snacken te vermijden en heel belangrijk: om meer te bewegen. Het gebruik van nicotinevervangers als hulpmiddel kan helpen om de vertraging van je stofwisseling, die mee verantwoordelijk is voor je gewichtstoename, weer omhoog te krikken.
Vind je het moeilijk om op je voeding te letten, praat er dan over met je behandelende arts. Op de site van VBVD vind je een erkend diëtist in jouw buurt.
Stoppen met roken en diabetes
Voor een optimale gezondheidsopvolging, is het diabetici aangeraden hun arts te raadplegen wanneer ze stoppen met roken en eventueel aankomen.
De tabakologen van Tabakstop kunnen je ook adviseren. Neem gratis contact op via het nummer 0800 111 00 of via het online formulier.
Bronnen:
* "Smoking Cessation, Weight Change, Type 2 Diabetes, and Mortality" Yang Hu, S.M., Geng Zong, PhD, Gang Liu, PhD, Molin Wang, PhD, PhD, Bernard Rosner, PhD, An Pan, PhD, Walter C. Willett, MD, Dr. P.H., JoAnn E. Manson, MD, Dr. P.H., Frank B. Hu, MD, PhD, PhD en Qi Sun, MD, Sc.D
** "Weight gain in smokers after quitting cigarettes: meta-analysis." Aubin et al (2012)