Motiveren tot rookstop

Hoe kan je als gezondheidsprofessional het gesprek over rookgedrag met je cliënt of patiënt aangaan? De VRGT en het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelden een paar handige tools. Meer info vind je ook op www.vlaanderenstoptmetroken.be, een aparte site over stoppen met roken.

Motiveren tot rookstop

Als gezondheidsprofessional kan je door je vertrouwensrelatie met je cliënten en met haar of hem het gesprek over het rookgedrag aan te gaan, een grote impact hebben op de motivatie om te stoppen met roken. 66% van de rokers wil immers stoppen. In dit gesprek kan je dan ook de mogelijkheden van begeleiding door een tabakoloog bespreken.
 
De VRGT heeft een aantal tools ontwikkeld om je te ondersteunen:
  • In deze video (5 min) leer je hoe je een doorverwijzingsgesprek kan aanpakken, hoe je een cliënt kan motiveren om rookstop te overwegen en welke informatie je best meegeeft. (Zie ook de presentatie.)

​Daarnaast ontwikkelden de VRGT en het Vlaams Instituut Gezond Leven twee online leermodules:

  • 'Doorverwijzer' legt uit hoe je aansluiting kan vinden met je cliënt, hoe je haar of hem kan motiveren om te stoppen en welke info je best meegeeft over rookstophulp.
  • 'Motiveren tot rookstop' waarin je leert om een rookstopgesprek te hebben. Deze is ook nuttig als je basiskennis van motiverende gespreksvoering eerder beperkt is of om die kennis op te frissen.
* Voor meer informatie hieromtrent kan u het strategisch plan 'de Vlaming leeft gezonder in 2025' raadplegen.

Portaalsite voor gezondheidsprofessionals, jongeren en ouders

Voor professionals, jongeren en ouders heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven een aparte site over stoppen met roken ontwikkeld.

Portaalsite stoppen met roken

Ben je als huisarts, apotheker, tandarts, vroedvrouw, diëtist of thuisverpleegkundige actief in de eerstelijnsgezondheidszorg, dan vind je op www.vlaanderenstoptmetroken.be interessante informatie over stoppen met roken.

Werk je in je school, bedrijf of gemeente rond stoppen met roken? Werk je een tabaksbeleid uit of wil je dit in de toekomst doen? Dan vind je op deze site een schat aan informatie!

Wil je snel een overzicht krijgen van het aanbod rookstopbegeleiding in je eigen gemeente en buurt, surf dan ook even naar deze site.

Voor jongeren die willen stoppen met roken zijn er informatie, gouden stoptips, filmpjes, testjes en nog veel meer.

Ouders kunnen er terecht voor opvoedingsadvies over roken.