Motiveren tot rookstop

Hoe kan je als gezondheidsprofessional het gesprek over rookgedrag met je cliënt of patiënt aangaan? De VRGT en het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelden een paar handige tools

Motiveren tot rookstop

Als gezondheidsprofessional kan je door je vertrouwensrelatie met je cliënten en met haar of hem het gesprek over het rookgedrag aan te gaan, een grote impact hebben op de motivatie om te stoppen met roken. 66% van de rokers wil immers stoppen. In dit gesprek kan je dan ook de mogelijkheden van begeleiding door een tabakoloog bespreken.
 
De VRGT heeft een aantal tools ontwikkeld om je te ondersteunen:
  • In deze video (5 min) leer je hoe je een doorverwijzingsgesprek kan aanpakken, hoe je een cliënt kan motiveren om rookstop te overwegen en welke informatie je best meegeeft. (Zie ook de presentatie.)

​Daarnaast ontwikkelden de VRGT en het Vlaams Instituut Gezond Leven twee online leermodules:

  • 'Doorverwijzer' legt uit hoe je aansluiting kan vinden met je cliënt, hoe je haar of hem kan motiveren om te stoppen en welke info je best meegeeft over rookstophulp.
  • 'Motiveren tot rookstop' waarin je leert om een rookstopgesprek te hebben. Deze is ook nuttig als je basiskennis van motiverende gespreksvoering eerder beperkt is of om die kennis op te frissen.

Ontdek meer over het "Rookvrije Start" project in deze video.

* Voor meer informatie hieromtrent kan u het strategisch plan 'de Vlaming leeft gezonder in 2025' raadplegen.