Moet je stoppen met roken voor een operatie?

Een studie* toont aan dat stoppen met roken het aantal complicaties na operaties doet dalen, en de genezing van de wonden bevordert.
 
Na een operatie stelt het menselijke lichaam alles in het werk om te genezen en eventuele infecties neer te slaan, een proces dat de nood aan zuurstof en voedingsstoffen opdrijft. Maar de nicotine en koolmonoxide in de sigaretten kunnen het zuurstofgehalte in het lichaam doen dalen, waardoor het risico op postoperatieve complicaties verhoogt.

Wat zijn de risico’s voor wie rookt op het moment van de operatie?

De resultaten bevestigen die van andere studies, waarin de nefaste gevolgen van tabaksgebruik op chirurgische ingrepen aangetoond werden:
  • Complicaties ter hoogte van de longen: deze kunnen licht van aard (verstopping van de bronchiën, infecties, ...), maar ook zwaar zijn (pneumopathie, acute ademnood, overlijden).
  • Cardiovasculaire complicaties (verhoogd risico op infarct, beroerte, ...).
  • Complicaties door infecties: nicotine en koolmonoxide beïnvloeden de vorming van littekenweefsel. Daarom hebben rokers een verhoogd risico op complicaties bij littekens maar ook op problemen met de hechtingen, vertraging van botgenezing, ...
  • Tabaksgebruik beïnvloedt ook het immuunsysteem, en dus het risico op infecties.
  • Patiënten die stoppen met roken zouden ook minder gevoelig zijn voor complicaties bij de verdoving.

Hoeveel tijd voor de operatie?

Idealiter stop je zo lang mogelijk voor een interventie. Nieuwe onderzoeksresultaten tonen aan dat rokers die minstens 4 weken voor de chirurgische ingreep stoppen een lager risico op complicaties lopen.

Net voor de operatie stoppen, is dat wel zinvol?

Een “last minute” rookstop, zelfs 12 tot 48 uur voor de operatie, blijft aan te raden omdat er minder koolmonoxide in je bloed zal zitten. Daardoor is er meer plaats voor zuurstof.
 
Maar stop je vlak voor je operatie, dan heb je wel een verhoogd risico op hoesten en slijmvorming.
 
Sommige wetenschappers raden aan om 2 à 3 weken voor een chirurgische ingreep geen beroep te doen op varenicline (Champix) of bupropion (Zyban). Deze termijn is namelijk te kort om eventuele bijwerkingen op te vangen. Deze manifesteren zich 10 tot 15 dagen na het starten met deze geneesmiddelen, dus pal in de operatieperiode.

Jezelf de tijd gunnen om te stoppen met roken?

 
Je moet een lichte of niet-dringende chirurgische ingreep ondergaan en je rookt? Dan zou het interessant kunnen zijn om de operatie uit te stellen om jezelf te tijd te gunnen om te stoppen met roken. Die beslissing moet natuurlijk in overleg met je chirurg worden genomen. 

Doorzetten na de operatie

Niet roken na je operatie is ook zeer nuttig. Je stopt best tot de littekens gevormd zijn (3 weken na de ingreep) en eventueel tot je eventuele botschade hersteld is (3 maand na de ingreep).

Een ideaal moment om de sigaret vaarwel te zeggen?

In het algemeen is een chirurgische ingreep een goed moment om te stoppen met roken. Meestal is een operatie op voorhand gepland en dat geeft je de tijd om je rookstop voor te bereiden. 
 
Is dat bij jou het geval, dan kan je altijd contact opnemen met onze tabakologen om je te helpen je rookstop in te plannen en je te steunen bij het stoppen. En als je erin slaagt om niet te roken voor en na de operatie, ben je op de goede weg om tabak voor altijd vaarwel te zeggen!