Logo

Verband tussen de sigaret en de hersenfuncties

dinsdag, 4 december 2012

Dat tabak schadelijk is, weten we al lang. Maar tabak is op véél manieren schadelijk voor ons lichaam. Dat blijkt nog maar eens uit een Engelse studie, die het brein van rokers onderzocht. Roken is niet alleen verantwoordelijk voor longkankers en hart- en vaatziekten en tal van andere aandoeningen. Onderzoekers van het King’s College in London vonden ook een verband tussen de sigaret en de hersenfuncties. Zij concludeerden dat tabak de geheugencapaciteit, leervaardigheden en het redeneervermogen beschadigt.

De Britse wetenschappers onderzochten gedurende meerdere jaren 8 000 rokers en niet-rokers van boven de 50. Tijdens de studie kwam aan het licht dat de mentale capaciteiten van de rokende groep afnamen. Zij hadden bijvoorbeeld meer moeite om courante woorden te onthouden.

De onderzoekers vonden een sterk verband tussen roken en slechte resultaten op testen die de hersencapaciteiten maten. Dit zou onafhankelijk zijn van andere risicofactoren voor een verminderde hersencapaciteit zoals hoge bloeddruk en overgewicht.

In 2010 kwam een Amerikaanse studie trouwens ook al tot de conclusie dat zware rokers meer risico lopen op de ziekte van Alzheimer. Het is belangrijk om wijzigingen in de hersenen zoveel mogelijk te neutraliseren, omdat deze dementie in de hand werken. Vandaar het belang van evenwichtige voeding, een correct gewicht, regelmatige fysieke activiteit, controle van de bloeddruk en cholesterol en ... stoppen met roken.

De Standaard 27/11/2012