Stoppen met roken tijdens zwangerschap en borstvoeding? Tabakstop kan je helpen!

dinsdag, 29 maart 2022

Roken is schadelijk. Altijd. Maar zeker tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode, zowel voor mama als kind. Dit is dus een uitgelezen moment om te stoppen met roken. Hou hierbij wel rekening met enkele factoren. Zo is psychologische begeleiding belangrijk bij een stoppoging, maar je kunt ook steun hebben aan nicotinevervangers om de fysieke ontwenningsverschijnselen te verzachten.

Tijdens de zwangerschap stijgt het nicotinemetabolisme, wat kan leiden tot een veranderde nicotineafhankelijkheid. Ontwenningsverschijnselen kunnen in deze periode heftiger zijn en de drang naar sigaretten sterker. Houd hiermee rekening en pas de dosering van eventuele nicotinevervangers aan, zodat je goed voorbereid aan de start komt.

Welk hulpmiddelen om te stoppen met roken tijdens de zwangerschap?

Psychologische begeleiding

Om te stoppen met roken is psychologische begeleiding het allerbelangrijkste. Maar is je fysieke afhankelijkheid te sterk en volstaat deze psychologische hulp niet, dan kan een aanvullende behandeling met nicotinevervangers soelaas bieden. Zo’n behandeling tempert de ontwenningsverschijnselen en vermindert het risico op herval. 

Nicotinevervangers

Om de risico’s voor jou en je toekomstige kind te vermijden, is een juiste dosering van de nicotinevervangers cruciaal. Een tabacoloog kan je – naast de psychologische steun – ook helpen bij de keuze van het optimale vervangmiddel voor jou, bij de aanpassing van de doseringen en bij de bepaling van de beste periode tijdens de zwangerschap om deze nicotinevervanger op te starten.

Met nicotinevervangers bedoelen we:

  • Kauwgom, pastilles, zuigtabletten, puffers, mondspray en andere middelen die via de mond of neus worden toegediend om snel aan de individuele nicotinebehoefte te voldoen.
  • Patches die constant (gedurende 16 of 24 uur) via de huid nicotine afleveren.

Indien de orale inname slecht verdragen wordt of als je meer dan 10 sigaretten per dag rookt, dan raden we patches aan. De patches van 16 uur moeten ‘s nachts worden verwijderd.

Verstokte rokers raden we een combinatie aan van verschillende oplossingen (patches en tabletten).

En de andere hulpmiddelen om te stoppen met roken?

Rookstopmedicatie zoals bupropion (Zyban®) wordt afgeraden tijdens het 3de trimester van de zwangerschap. In het 1ste en 2de trimester van de zwangerschap is bupropion waarschijnlijk veilig.  Gebruik best ook geen e-sigaretten. Hoewel de foetus dan niet meer blootgesteld wordt aan de toxische rook van een ‘klassieke’ sigaret, moeten de andere substanties van e-sigaretten (zoals de aroma’s, propyleenglycol en/of glycerol) nog verder worden onderzocht voor een correcte afweging van de voordelen en de risico’s. Voorkomen is beter dan genezen. Met wat we nu weten, gebruik je ze dus beter niet tijdens de zwangerschap. Hetzelfde geldt voor verhitte tabaksproducten en nicotine pouches (nieuwe vorm van snus, maar zonder bewijs van de doeltreffendheid en veiligheid zoals NRT), want deze bestaan nog niet lang genoeg om conclusies te kunnen trekken.

De effecten van hypnose en accupunctuur op de ontwenningsverschijnselen als gevolg van een rookstop, zijn nog niet of nauwelijks getest bij zwangere vrouwen.

Als je partner rookt, is het ook voor hem/haar het ideale moment om samen te stoppen. Kun je je partner niet overtuigen? Maak dan goede afspraken opdat zijn/haar gedrag jouw stoppoging niet in het gedrang brengt. Krijg je niet veel steun van je partner? Zoek dan iemand anders in je familie- of vriendenkring die je mag bellen op de moeilijke momenten. Alles is beter dan naar een sigaret grijpen.

Wat tijdens de borstvoeding?

Bupropion (Zyban®) en varenicline (Champix®) zijn niet aanbevolen bij vrouwen die borstvoeding geven. Wat met nicotinevervangers tijdens de borstvoeding? Aangezien nicotine via de moedermelk aan de baby wordt doorgegeven, kies je sowieso best een oraal vervangmiddel (bv. tabletten) dat je vlak na de borstvoeding inneemt. Bij voorkeur dus niet binnen de 2 uur vóór de volgende voeding.

Denk eraan: roken is nog altijd veel schadelijker dan nicotinevervangers, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de borstvoedingsperiode.

Stoppen met roken tijdens de zwangerschap is geen lachertje. Wil je je slaagkansen vergroten? Schakel dan de hulp in van professionals, voor jezelf én je baby.

Een vraag? Neem contact op met Tabakstop op 0800 111 00 of word lid van onze Facebookgroep ‘Stoppen met roken voor mijn baby. Samen, lukt het!’