Stoppen met roken zou moeilijker zijn wanneer men zich eenzaam voelt

vrijdag, 17 juli 2020
Britse onderzoekers (Universiteit van Bristol) hebben het verband onderzocht tussen een gevoel van eenzaamheid en tabaksgebruik. Volgens hun onderzoek zou eenzaamheid tabaksgebruik in de hand werken. 
 
Door gebruik van een nieuwe onderzoeksmethode geven de resultaten van deze studie een oorzakelijk verband aan: eenzame personen lopen meer risico om te beginnen roken, roken dagelijks meer sigaretten en hebben minder kans om te slagen in een rookstop. Wat we al langer vermoedden, wordt bevestigd door deze eerste studie.
 
Omgekeerd, maakt roken mensen ook eenzamer? Dat is mogelijk, volgens de Engelse studie. Andere studies hebben daarnaast al aangetoond dat tabak een risicofactor is voor mentale gezondheidsproblemen, misschien omdat tabak  inwerkt op onzeneurotransmitters in de hersenen, zoals dopamine.

Lockdown, eenzaamheid en tabak

Hoewel de studie niets te maken heeft met het isolement tijdens de coronapandemie, biedt ze toch interessante elementen om de huidige cijfers toe te lichten. Een enquête die Sciensano in België afnam tijdens de lockdown toont aan dat 47% van de rokers evenveel is blijven roken als voor de crisis en 37% van de rokers gaf zelfs toe meer te zijn gaan roken dan ervoor. 

Behoor jij ook tot die groep? Dan is versoepeling van de regels rond sociale contacten misschien het ideale moment om na te denken over een rookstop. Met de terugkeer van het actieve leven, kan je ervan profiteren om hulp rondom jou te vragen.

Je bent niet alleen!

Je voelt je alleen en hebt het gevoel dat je niet zonder je dagelijkse sigaretten kan? De sigaret lijkt een goede vriend, maar beschouw jij iemand die je ziek maakt en je portefeuille plundert als een goede vriend? Praat erover met een tabakoloog, die je kan helpen deze zogezegde vriend te vervangen door andere zaken!  

Je kan je ook aansluiten bij meer dan honderd personen die samen besloten hebben om te stoppen met roken. Ga naar de Facebook-groep “Stoppen met roken. Samen, lukt het!”. 

Bel het gratis nummer 0800 111 00 om te praten met een Tabakstop-tabakoloog. Hij kan je ook helpen een privétabakoloog. 
 
Bronnen: