Er wordt nog te veel gerookt in de bouw- en transportsector

maandag, 4 februari 2019
  • Er wordt 3x meer gerookt in de bouw- en transportsector dan bij werknemers in het onderwijs.
  • Hoe stoppen met roken als sigaretten verankerd zijn in onze werkgewoontes?
  • Enkele tips…

Het aantal rokers onder arbeiders in de bouw- en transportsector stijgt. Dat toont een studie van IDEWE aan (dienst voor preventie en bescherming op het werk)*. Algemeen daalt het aantal rokende arbeiders elk jaar… behalve in die twee sectoren, waar het aantal net stijgt. Volgens de cijfers van de enquête: “we tellen bijna drie keer meer rokers in de bouwsector (41,5%) en in de transportsector (40%) dan in het onderwijs (15,1%).” Zit jij in die situatie en denk je erover te stoppen met roken, overweeg dan de volgende bedenkingen …

Roken, een oplossing voor problemen op het werk?

Lijkt de behoefte aan sigaretten te maken te hebben met je werkomstandigheden? Denk je dat roken je helpt om te gaan met moeilijke taken, met stress, met grote uitdagingen …? Helemaal niet. Roken lost niets op, want nicotine is een oppepper en de rook zorgt voor een slechte zuurstofaanvoer.

Er moeten dus zeker betere oplossingen zijn om je goed te voelen op het werk dan die sigaretten: praat over je moeilijkheden met de arbeidsgeneesheer, de veiligheids- en hygiëneverantwoordelijken of je vakbondsvertegenwoordigers.

Geen rookpauzes meer met je collega’s …

Heb je de gewoonte om op het werk te roken of samen met je collega’s een rookpauze te nemen en heb je de indruk dat dat voor een band zorgt? Wees gerust: je verliest je goede relatie met je collega’s niet door te stoppen met roken. Ze appreciëren je niet voor je sigaretten, maar voor je persoonlijkheid! Zoek naar nieuwe rituelen. Bijvoorbeeld: tijdens de pauze samen een koffie drinken in plaats van te roken …

Stoppen met roken?

Je had er al over gedacht om te stoppen met roken maar het lukt niet omdat die gewoonte deel uitmaakt van je werkroutine? Niet erg: soms moet je enkele keren proberen voor het lukt om te stoppen met roken en om de methode te vinden die het best bij jou past.

Een tabakoloog kan je advies geven over doeltreffende hulpmiddelen. Samen kunnen jullie je rookgedrag bespreken: welke plaats nemen sigaretten in in jouw leven en op je werk? Waardoor kan je het vervangen? Hoe blijf je gemotiveerd? Wat liep er fout bij je vorige poging?

Contacteer de Tabakstop-tabakologen gratis op het nummer 0800 111 00 of via het online formulier.

… en als we nu eens samen zouden stoppen?

Dat is nog eens een mooi project! Tegelijk met andere collega’s stoppen werkt motiverend en heeft meer kans op slagen. Maar let op, elke roker is anders en zal de zaken op een andere manier beleven. Doe het samen maar respecteer elkaars verschillen. Deel je ervaring zonder te verwachten dat de andere het op dezelfde manier ervaart. Door elkaar te steunen zal het lukken om samen te stoppen met roken.

*Bron: www.idewe.be