Tabak : verschillen bij mannen en vrouwen

vrijdag, 21 september 2018

In het begin van de twintigste eeuw was roken vooral een mannenzaak. Pas later hebben vrouwen die slechte gewoonte overgenomen. Gevolg: de voorbije jaren krijgen veel meer vrouwen longkanker … en het einde is nog niet in zicht.

Uitgestelde effecten

Er zit vaak heel wat tijd tussen het moment waarop iemand begint met roken en de diagnose van longkanker. Het aantal vastgestelde gevallen van kanker van de voorbije jaren is dus het gevolg van de sociale context van de voorbije decennia: de emancipatie van de vrouw. Na de oorlog kregen vrouwen meer en meer dezelfde sociale rechten als mannen en zijn ze meer beginnen roken. Tegelijk daalde de tabaksconsumptie bij mannen. Daarom overlijden vandaag bijna evenveel vrouwen aan longkanker als mannen.

Meer en meer jonge rooksters

Onderzoekers denken zelfs dat vrouwen de mannen zouden kunnen inhalen inzake mortaliteit door longkanker. Dat is toch wat de huidige cijfers in België doen uitschijnen.

Uit een studie bij 15- tot 25-jarigen tussen 2008 en 2013 blijkt dat het aantal jonge mannen dat rookt is gedaald van 29% tot 21%, terwijl het aantal rokende vrouwen blijft stijgen (van 21% tot 22,5%). In 2013 waren er dus voor het eerst meer jonge vrouwen die rookten dan mannen.

Een ander metabolisme

Daarnaast toont een recente genetische studie aan dat vrouwen bij een lagere dosis nicotine verslaafd raken in vergelijking met mannen. Tabak maakt zowel vrouwen als mannen (dodelijk) ziek, maar men stelt vast dat vrouwen sneller verslaafd raken aan nicotine en meer risico lopen op longkanker dan mannen.

Bron: www.kanker.be/nieuws/emancipatie-dodelijk 

Zowel mannen als vrouwen zijn erbij gebaat om zo snel mogelijk te stoppen met roken om hun risico op kanker te verlagen. De tabakologen van Tabakstop kunnen je daarbij helpen. Neem gratis contact op met hen op 0800 111 00, of vul het formulier in.