Goed nieuws voor patiënten met longkanker: immuuntherapie wordt nu terugbetaald

dinsdag, 11 juli 2017
  • België 7de Europese land dat tegemoetkoming voorziet
  • Betere levenskwaliteit voor patiënten
  • Hogere overlevingskansen

Sinds 1 mei wordt in België immuuntherapie terugbetaald voor bepaalde patiënten met longkanker.. Deze veelbelovende behandeling mobiliseert de immuniteitsverdediging van de patiënt tegen de ziekte.

Betere resultaten

De behandeling verhoogt de overlevingskansen van de patiënten. Immuuntherapie resulteert in een duidelijke vooruitgang bij bijna 1 patiënt op 2, tegenover 1 patiënt op 4 met klassieke chemotherapie. De immuuntherapie verhindert de tumorgroei gedurende een langere periode.

Minder bijwerkingen

Daarnaast hebben de patiënten een betere levenskwaliteit tijdens de volledige behandeling. De bijwerkingen van deze behandeling zijn beduidend minder zwaar dan die van chemotherapie. De patiënten die immuuntherapie krijgen, verliezen hun haar niet, zijn niet of beduidend minder misselijk en zijn veel minder moe. “Dat is belangrijk, want het gaat om ernstig zieke mensen, vaak in terminale fase”, benadrukt Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

België neemt het voortouw

België is een van de eerste Europese landen om immuuntherapie terug te betalen als eerstelijnsbehandeling van longkanker, na Oostenrijk, Luxemburg, Denemarken, Finland, Zweden en Duitsland.

Wat is immuuntherapie?

Immuuntherapie is een kankerbehandeling die de immunitaire verdedigingsmechanismes van de patiënt “mobiliseert” tegen de ziekte. Ons lichaam wordt beschermd door een immuunsysteem. Dat bestaat uit gespecialiseerde cellen, aangemaakt in het beenmerg, die het organisme beschermen tegen aanvallen van buitenaf (microben, virussen, …).

Deze “agressoren” worden opgespoord, geïdentificeerd, aangevallen en uitgeschakeld door ons immuunsysteem, dat ook de kankercellen zou moeten herkennen en vernietigen. Maar daar slagen ze niet in. Het onderzoek naar immuuntherapie heeft geleid tot een beter begrip van de manier waarop de kankercellen ontsnappen aan onze immuunverdediging.

De bedoeling van immuuntherapie is de werking van het immuunsysteem te herstellen wanneer het zich moet verdedigen tegen kankercellen.

Voorkomen is beter dan behandelen

9 longkankers op 10 worden veroorzaakt door roken. Een betere behandeling die bovendien terugbetaald wordt, is uiteraard goed nieuws. Toch kan je roken blijven vergelijken met het spelen van roulette.

Heb je geluk, dan win je en krijg je geen longkanker. Heb je pech en krijg je longkanker, dan heb je nu extra behandelingsmogelijkheden … maar ook hier is het een kansspel.

Je kan de pech hebben dat deze nieuwe behandeling niet bij jou aanslaat. Kiezen voor een rookstop is daarom veel slimmer dan hopen op zo veel geluk.

http://www.kanker.be/nieuws/immuuntherapie-voor-het-eerst-terugbetaald-voor-eerste-lijn-longkanker