Waarom beginnen jongeren te roken?

donderdag, 23 maart 2017
  • School en vrienden spelen een grote rol
  • De gezinssituatie ook
  • Zakgeld wordt soms gebruikt om sigaretten te kopen

14% van middelbare schoolleerlingen roken dagelijks. Waarom beginnen zij te roken en hoe kunnen we hen beschermen tegen tabak? Heel wat ouders stellen zich deze vragen. Een Europese studie in 7 landen probeert antwoorden te vinden door de rol van de netwerken en de school te belichten.

Dit onderzoek werd gefinancierd door de Europese Unie en uitgevoerd in steden in 7 Europese landen. In België werd dit project geleid door professor Lorant van de Université Catholique de Louvain (UCL) en de geselecteerde stad is Namen. 

De invloed van de school

De studie toont aan dat het aandeel rokers sterkt schommelt van de ene school bij de andere. In Namen schommelde het percentage regelmatige rokers tussen 15% en 30%, naargelang de school. De scholen met een minder bevoorrecht publiek hebben het grootste aandeel rokers. Daarnaast schommelt ook het respect voor het rookverbod op school, tussen 13% en 62% van de ene school bij de andere, en het aantal rokers ligt het laagst in de scholen waar het rookverbod het best wordt opgevolgd.

Het risico dat een jongere gaat roken, stijgt wanneer zijn vrienden roken. “Een leerling die schoolloopt in een school met meer rokers, loopt meer risico om zelf te beginnen roken omdat hij meer wordt blootgesteld aan dit gedrag”, geeft de studie aan.

Het belang van de gezinssituatie

De familie speelt ook een belangrijke rol. 25% van de jongeren uit een kansarm milieu rookt, tegenover 15% in welgestelde middens. Wanneer jongeren hun ouders, grootouders, broers, zussen, ooms,  tantes, … zien roken, zullen ze zelf ook sneller beginnen roken.

En vanwaar komt het geld?

De studie toont vreemd genoeg aan dat de jongeren uit socio-economisch bescheiden milieus meer zakgeld hebben en dus meer middelen om sigaretten te kopen.

Wordt vervolgd?

De resultaten van dit onderzoek dateren uit 2013. Het onderzoek wordt dit jaar hernomen om de evolutie van het tabaksgebruik te onderzoeken en de reacties van de jongeren op het tabaksbeleid beter te begrijpen.

Vermeldenswaardig: alle jongeren die aan bod kwamen in een reportage van de RTL gaven aan dat ze wilden stoppen met roken. We moeten hen dus begeleiden. Tabakstop kan een eerste stap zijn.

http://silne-r.ensp.org/category/sections/articles/ http://www.rtl.be/info/belgique/societe/le-tabac-touche-de-plus-en-plus-de-jeunes-mais-pour-quelles-raisons-commencent-ils-si-tot-video--880035.aspx