Zwangere vrouwen belonen om te stoppen met roken, een veelbelovende methode

vrijdag, 27 mei 2016

In Frankrijk blijft 20% van de zwangere vrouwen roken tijdens de zwangerschap, ondanks de welbekende risico’s voor de foetus: miskraam, premature geboorte, groeiachterstand in utero, verhoogd risico op astma, …

Om dit fenomeen uit de wereld te helpen, werd onlangs in 16 materniteiten een pilootproject gelanceerd: zwangere vrouwen krijgen er aankoopbonnen ter waarde van € 300 om hen te motiveren om te stoppen met roken. Artsen nemen biologische controletests bij hen af om na te gaan of ze wel degelijk niet meer roken.

Deze aanpak mag vreemd lijken, maar wil rookverslaafden in de eerste plaats aanmoedigen, in plaats van hen te culpabiliseren. Volgens verslavingsspecialisten kampen heel wat zwangere vrouwen met gevoelens van schaamte en schuld maar blijven ze toch roken, ondanks de waarschuwingen van hun arts. De aankoopbonnen zijn een positief gebaar dat plezier schenkt, ze vormen een beloning en tegengewicht voor de behoefte die deze vrouwen voelen.

Deze aanpak kost natuurlijk geld, maar resulteert in besparingen voor de volksgezondheid. Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot een daling van het aantal baby’s met een laag geboortegewicht of tot een vermindering van de kosten voor de verzorging van premature baby’s. “Roken is zo nefast voor de gezondheid van baby’s dat elke investering nuttig is, zodra die zijn doeltreffendheid heeft bewezen”, aldus de arts die het onderzoek leidt dat wordt gefinancierd door het Institut national du cancer.

In andere landen werd deze methode al uitgetest, met bemoedigende resultaten. Dit was het geval in bijvoorbeeld Schotland, waar de resultaten van een gelijkaardig experiment, gepubliceerd in januari 2015, boekdelen spreken: 23% van de vrouwen die een financiële aanmoediging kregen, was erin geslaagd te stoppen met roken, tegenover 9% van de vrouwen die geen enkele vergoeding hadden gekregen. In de Verenigde Staten wordt deze methode al tien jaar lang toegepast bij cocaïneverslaafden, met betere resultaten dan andere therapieën.

http://www.liberation.fr/sciences/2016/05/10/et-si-on-payait-les-femmes-enceintes-pour-qu-elles-arretent-de-fumer_1451640