World Lung Cancer Day: draag zorg voor je longen!

vrijdag, 31 juli 2020
  • Roken is de voornaamste oorzaak van longkanker.
  • Een screeningsprogramma staat nog niet op punt. Verminder je risico door te stoppen met roken
  • Ken je de alarmsignalen waar je op moet letten?
1 augustus is de dag waarop “longkanker” wereldwijd in de kijker staat. Een zware ziekte waarvan roken de voornaamste oorzaak is. We geven een kort overzicht van de belangrijkste feiten over longkanker.

Longkanker in België

In ons land is longkanker de belangrijkste oorzaak van kankersterfte met 6295 overlijdens in 2016. Bovendien is het de derde meest voorkomende kanker met 8472 nieuwe gevallen in 2017. 

Risicofactoren voor longkanker

De voornaamste oorzaak van longkanker is roken (in minstens 83% van alle gevallen). Daarnaast spelen ook luchtvervuiling, radon en erfelijke factoren een rol. 

Belang van longkankerscreening wordt onderzocht

In België is er nog geen screeningsprogramma voor longkanker (in tegenstelling tot borstkanker, dikke darmkanker en baarmoederhalskanker). Een opsporingsprogramma (ook soms screeningsprogramma of bevolkingsonderzoek genoemd) heeft enkel als doelstelling om een bestaande kanker sneller op te sporen. Door screening ga je niet je risico om deze vorm van kanker te ontwikkelen, verminderen.
Wil je voor jezelf het risico op longkanker verminderen, begin dan nooit met roken of, als je al rookt, stop er dan zo snel mogelijk mee. 
 
Je bent niet alleen om te stoppen met roken! Tabakstop is er om raad te geven over de hulp(middelen) die ter beschikking staan of kan je gratis begeleiden via de telefoon, steun via Facebook, enz. Neem contact op met onze tabakologen op het nummer 0800 111 00 of via ons online formulier.

Let op volgende alarmsignalen

De meest voorkomende symptomen van longkanker zijn:
  • Prikkelhoest, langer dan een maand
  • Bloed in opgehoest slijm
  • Heesheid zonder duidelijke oorzaak, langer dan een maand
Stichting tegen Kanker adviseert om steeds een arts te raadplegen als deze alarmsignalen hardnekkig aanwezig blijven of zich vaak herhalen! Door er snel bij te zijn, verhoogt de kans om een eventuele kanker in een vroeger stadium op te sporen, waardoor de kans op genezing verhoogt. Ouder worden is ook een risicofactor voor kanker. Naarmate men ouder wordt, moet men dus nog attenter zijn voor alarmsignalen.
 
* Cijfers van Stichting Kankerregister, 2020.