Wereldwijde daling van luchtweginfecties bij kinderen door rookvrij beleid

vrijdag, 15 september 2017
  • Helft van alle kinderen in de wereld komt regelmatig in aanraking met tabaksrook
  • Kinderen die meeroken hebben vaker last van luchtweginfecties
  • Onderzoek toont aan dat dankzij de invoer van een rookvrij beleid er 20% minder kinderen met luchtwegaandoeningen zijn

Rookvrije omgeving

De helft van alle kinderen in de wereld komt regelmatig in aanraking met tabaksrook.

Jasper Been, onderzoeker en kinderarts van het Erasmus MC stelt dat er jaarlijks veel kinderen in ziekenhuizen worden opgenomen wegens ernstige luchtweginfecties. Kinderen die regelmatig 'meeroken' hebben vaker last van luchtweginfecties, zoals bronchitis, longontsteking en van ernstige astma aanvallen.

Daarnaast hebben kinderen van moeders die tijdens hun zwangerschap roken een hoger risico op vroeggeboorte en een lager geboortegewicht met nadelige gezondheidsrisico's op latere leeftijd tot gevolg. De enige maatregel die de kinderen tegen passief roken beschermt, is de omgeving waarin de kinderen leven 100% rookvrij te maken. 

Dankzij de campagne “Binnen roken is nooit oké” van Kom op tegen kanker, vind je veel informatie over dit onderwerp op http://www.nooitbinnenroken.be/

Grootschalig onderzoek

Dankzij de invoer van een rookvrij beleid, zijn er wereldwijd bijna 20% minder kinderen met luchtwegaandoeningen. Er worden veel minder kinderen in ziekenhuizen opgenomen voor luchtwegaandoeningen of met zware astma aanvallen. Ook het aantal vroeggeboortes is gedaald.

Dit concluderen onderzoekers van het Erasmus Universitair ziekenhuis in Rotterdam en de Universiteit van Edinburgh in het medisch vakblad The Lancet Public Health.

De onderzoekers combineerden de gegevens van 41 onderzoeken uit Noord-Amerika, Europa en China. In totaal gaat het over 57 miljoen geboorten en 2,7 miljoen ziekenhuisopnamen, zowel voor als na de invoering van maatregelen om het roken terug te dringen. Ze vinden het belangrijk dat maatregelen waarvan het effect bewezen is, zoals rookvrije omgevingen en het verhogen van de accijnzen op tabak, versneld worden ingevoerd.

https://www.erasmusmc.nl/perskamer/archief/2017/6350171/