We zijn vertrokken voor Tournée Minérale 2020

vrijdag, 31 januari 2020

Tournée Minérale, kent u ? Zoals elk jaar, zullen duizenden belgen geen alcohol drinken tijdens de kleinste maand van het jaar. (Dit jaar wel 29 dagen). Een goed voornemen met heel wat voordelen.

De doelstelling van zo een “pauze”, is het stilstaan bij je drankgebruik. Drink ik nu wel meer dan ik dacht? Kan ik me ook amuseren zonder alcohol? Wat doet het met mijn lichaam? En de effecten van alcohol op ons lichaam realiseren.

Alcohol en je gezondheid

Een maand zonder alcohol geeft tijd aan je lichaam om te recupereren. Veel deelnemers geven dan ook aan dat ze, beter slapen, meer energie hebben, gewicht verliezen en een betere huid krijgen. Veel deelnemers voelen zich gewoon beter in hun vel. Maar er zijn veel meer voordelen op de lange termijn.
Alcohol heeft invloed op bijna alle organen in het lichaam en hangt samen met ongeveer 200 verschillende aandoeningen, zoals slaapproblemen, hartklachten, leveraandoeningen en kanker. En omdat alcohol veel calorieën bevat, kan dit leiden tot extra kilo's. Daarnaast kan alcohol voor ongevallen zorgen, bijvoorbeeld met autorijden of fietsen…

Maar alcohol kan ook een negatieve invloed hebben op je gemoedstoestand en je mentale gezondheid. Alcohol kan je euforisch maken in het begin, maar dit is slechts tijdelijk. Op lange termijn kan het je ook depressief maken.

Alcohol en tabak

Alcohol kan de drang naar tabak aanwakkeren en omgekeerd kan tabaksgebruik de zin in alcohol stimuleren. Alcohol en tabak stimuleren namelijk ongeveer dezelfde zones in de hersenen. Alcohol gebruiken tijdens een rookstop kan je dus doen hervallen.

Daarnaast neemt alcohol je remmingen weg, waardoor je jouw goede voornemens om te stoppen met roken vergeet.

Daarom raden tabakologen mensen die stoppen met roken aan om geen alcohol te drinken of hun gebruik tot een minimum te beperken.

Een goede maand februari aan al de deelnemers!