Wat als roken nóg schadelijker is voor het hart dan gedacht?

donderdag, 6 oktober 2022
Op het congres van de European Society of Cardiology werd dit jaar een studie voorgesteld waaruit blijkt dat rokers een zwakker hart hebben dan niet-rokers. Hoe meer de onderzochte mensen rookten, hoe slechter het met hun hartfunctie gesteld was.
 
Dr. Eva Holt, auteur van de studie, licht toe: “Het is algemeen geweten dat roken de slagaders verstopt, wat leidt tot coronaire hartziekten en beroertes.” Nu blijkt duidelijk dat het tabaksgebruik ook het hart dikker en zwakker kan maken. Concreet betekent dit dat rokers een kleiner bloedvolume in de hartkamers hebben, met minder kracht om het bloed naar de rest van het lichaam te pompen. Hoe meer we roken, hoe meer onze hartfunctie afneemt. 
 

Roken doodt?

Het schadelijke karakter van roken voor het lichaam, en meer bepaald voor het hart, werd al ruimschoots aangetoond. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie doodt tabak elk jaar meer dan acht miljoen mensen. Tabaksgebruik is bovendien verantwoordelijk voor 50% van alle vermijdbare sterfgevallen onder rokers, waarvan de helft te wijten is aan hart- en vaatziekten door atherosclerose (zoals een hartaanval of beroerte). Verder hebben studies aangetoond dat roken in verband wordt gebracht met een hoger risico op hartfalen. De hartspier kan niet meer voldoende bloed naar het lichaam pompen omdat het te zwak of te hard is. Kortom, het lichaam krijgt onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen om normaal te functioneren.
 

Tabaksgebruik wijzigt de structuur van ons hart

Het potentiële verband tussen roken en de hartfunctie of -structuur was nog niet eerder volledig onderzocht. Dit onderzoek zet dus de deur open om te bepalen in welke mate het tabaksgebruik verband houdt met bepaalde wijzigingen in de hartfunctie of -structuur bij mensen zonder hart- of vaatziekte, alsook het gunstige effect van stoppen met roken. Door de echocardiografische metingen van huidige rokers te vergelijken met die van mensen die nog nooit hebben gerookt, stellen we vast dat de rokers een dikker, zwakker en zwaarder hart hebben. Bovendien blijkt dat hoe langer iemand rookt, hoe erger het met de structuur en functie van diens linkerhartkamer gesteld is.
 
Kortom, we mogen ervan uitgaan dat roken niet enkel de bloedvaten aantast. Het beschadigt ook rechtstreeks het hart. Het goede nieuws? Bepaalde schade is omkeerbaar als je stopt met roken.

Wil je stoppen met roken? Neem contact op met Tabakstop op het nummer 0800 111 00. Onze tabakologen staan steeds voor je klaar.