Tabaksvrije stranden: hoe is de situatie in België en daarbuiten?

woensdag, 19 juli 2017
  • In België geen verbod maar strandasbakken
  • Sigarettenpeuken: een aanslag op het milieu en de veiligheid van de kinderen
  • In Frankrijk: een label voor tabaksvrije ruimtes

Meer en meer “tabaksvrije stranden” steken de kop op langs de kustlijn van heel wat landen. Aan de Belgische kust is dat niet het geval. Er werd gekozen om 75 000 strandasbakken te plaatsen in de 10 gemeenten aan de Belgische kust. Deze asbakken zullen ook beschikbaar zijn in de hulpposten.

Peuken hebben 12 jaar nodig om af te breken

Peuken zijn zeer slecht voor het milieu. Het duurt 2 tot 12 jaar voordat een sigarettenpeuk afgebroken is in de natuur. En dan blijven nog de plasticresten van de filter over die de opstapeling van plastic in de zeeën en oceanen nog vergroten. Deze vervuiling treft de zeedieren (die vaak op ons bord terechtkomen). Kinderen kunnen ook even aan de aandacht van hun ouders ontsnappen, peuken vinden en ze inslikken.

Jammer genoeg nemen de reinigingsmachines die de stranden in de zomer schoonmaken de peuken niet op. In maart van dit jaar hebben 1600 leden van 18 surfclubs de Belgische stranden schoongemaakt en sigarettenpeuken waren de 2de meest voorkomende soort afval.

Hoe zit het in het buitenland?

In Frankrijk werd in 2012 in Nice het eerste tabaksvrije strand ingewijd. Sindsdien hebben andere belangrijke badsteden, zoals Biarritz, Ouistreham en Porto Vecchio (Corsica) sigaretten verboden op bepaalde stukken van hun stranden.

In Australië zijn sigaretten bijna systematisch verboden op de openbare stranden. Gelijkaardige initiatieven bestaan al in de Verenigde Staten en Canada.

In Frankrijk kunnen tabaksvrije ruimtes een label krijgen

In Frankrijk werd een label gecreëerd voor tabaksvrije ruimtes. "Dit project streeft verschillende doelstellingen na: de bescherming van de gezondheid en de terugdringing van tabaksgebruik, maar ook de bescherming van het milieu. Dit label staat gratis ter beschikking van de gemeentes, die vrij zijn te kiezen welke ruimtes tabaksvrij worden. De gemeente geeft de tabaksvrije zone dan aan door borden, vlaggen of vuilbakken en asbakken aan te brengen", licht de woordvoerder van Ligue contre le cancer toe.

In totaal werden 684 labels verdeeld in heel Frankrijk. Op 12 juli laatstleden ondertekenden de Ligue française contre le Cancer en Villeneuve-Loubet een overeenkomst om 44 nieuwe tabaksvrije ruimtes het label toe te kennen (stranden, kinderparken, ...).

Bronnen: