Logo

Studie stelt nicotinevervangers in vraag

woensdag, 11 januari 2012

De auteurs van een studie door de Harvard School of Public Health (VS) beweren dat nicotinevervangers niet zouden helpen bij het stoppen met roken. Meerbepaald zou volgens de studie het gebruik van nicotinevervangers bij een rookstop op lange termijn niet tot betere resultaten leiden dan stoppen zonder deze behandeling.

Commentaar van Stichting tegen Kanker:

De universitaire onderzoekers ondervroegen 787 personen die net gestopt waren met roken. Van dat aantal begon een derde opnieuw te roken binnen een paar weken. De onderzoekers vonden in de groep ex-rokers die 6 weken na hun rookstop hervallen waren, evenveel mensen die nicotinevervangers gebruikt hadden als mensen die dat niet deden.

Wat valt er af te leiden uit die resultaten? Niets bijzonders. We weten al langer dat nicotinevervangers het meest nuttig zijn als ze in de juiste dosering worden gebruikt en bij voorkeur in combinatie (bijvoorbeeld een patch en tabletten). Het gebruik dient ook bepaald te worden volgens precieze parameters, zoals het aantal gerookte sigaretten en het nicotinegehalte ervan. De inname moet aangepast worden in functie van persoonlijke levenscontext (bijvoorbeeld stress of vermoeidheid), in functie van eventuele andere verslavingen (alcohol, cannabis ...). En de dosering kan zelfs bijgestuurd worden aan de hand van het nicotinegehalte van de urine.

Nicotinevervangers optimaal gebruiken is dus eigenlijk niet mogelijk zonder advies van een gezondheidsprofessional die opgeleid is voor dit type behandeling.

De studie van het tijdschrift Tobacco Control evalueert niet de doeltreffendheid van de behandelingen, maar wel het resultaat van het nemen van nicotinevervangers die vrij te verkrijgen zijn. Toch zijn deze geneesmiddelen niet altijd eenvoudig te gebruiken.

Ten slotte, en heel belangrijk: stoppen met roken draait niet alleen rond nicotine. Een psychologische en gedragsmatige aanpak is bij sommige mensen echt nodig om een zo groot mogelijke kans op slagen te behalen.

La Libre Belgique 11 01 2012