Stoppen met roken: moeilijker met roltabak?

woensdag, 19 juni 2019
  • 37% van de Belgische rokers consumeert roltabak
  • Rokers roltabak zijn vaak minder gemotiveerd om te stoppen met roken
  • Roltabak kost misschien wel minder, maar is een stuk schadelijker voor je gezondheid

Door de hoge prijsstijging van sigarettenpakjes zijn veel rokers overgeschakeld naar roltabak. Volgens de laatste Rookenquête van Stichting tegen Kanker rookt 37% van de Belgische rokers (31% Vlaanderen, 30% in Brussel en 46% in Wallonië) roltabak. Maar stoppen met roken blijkt voor deze gebruikers nog moeilijker. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Onderzoekers aan de University College London onderzochten bij 38 590 Britse rokers in hoeverre roltabak een belemmering kan zijn voor een rookstop.

Weinig motivatie

Wat bleek? Gebruikers van roltabak zijn vaker minder gemotiveerd en ondernemen minder pogingen om te stoppen met roken. Maar àls ze beslissen om te stoppen met roken, is het succespercentage (of faalpercentage…) vergelijkbaar met dat van rokers van gewone sigaretten.

Het verschil in motivatie is duidelijk gerelateerd aan de prijs: voor rokers van gewone sigaretten is geld vaak één van de grootste motivaties. Dat is veel minder het geval bij rokers van roltabak.

"Natuurlijke roltabak"

Daarbij leeft het misverstand dat roltabak gezonder zou zijn dan gewone sigaretten, omdat het ‘natuurlijker’ lijkt en er minder tabak aanwezig is in een rolsigaret (sommige pakjes vermelden zelf ‘biologisch’).  Maar de hoeveelheid nicotine, teer en koolstofmonoxide die rokers inademen via een zelf gerolde sigaret is veel hoger in vergelijking met gewone sigaretten. Dat varieert naargelang het soort tabak, sigarettenblaadjes en de wijze waarop de sigaret wordt gerold.

Geen nut

De argumenten "geld” en “gezondheid" zijn 2 van de 3 meest voorkomende redenen om te stoppen met roken (naast de motivatie “familie en vrienden”). Aangezien deze motivaties minder aanwezig zijn bij rokers van roltabak, zien ze vaker het nut niet om te stoppen met roken.

Het is dus van vitaal belang om correcte informatie te verstrekken over de schadelijkheid van roltabak.

Heb je vragen over roltabak? Bel dan Tabakstop op het gratis nummer 0800 111 00, elke werkdag tussen 15u en 19u

Bron: