Stoppen met roken met de hulp van je huisdier

vrijdag, 7 december 2018
  • Een huisdier houdt ons bezig, doet ons bewegen, houdt ons gezelschap, verbetert ons humeur en doet ons ontspannen… functies die we vaak associëren met de sigaret en wie zou die kunnen vervangen?
  • Wetenschappers bevestigen het anti-stresseffect van dieren.

Hulp bij het stoppen met roken kan uit een onverwachte hoek komen … die van je hond of kat!

Afleiden en eenzaamheid doorbreken

Wie stopt met roken, blijft beter niet in de zetel zitten. Een huisdier helpt je de handen en de geest bezig te houden: spelen met de hond, de fratsen van je cavia in het oog houden, de kat strelen… Een huisdier is ook een aangename aanwezigheid die de eenzaamheid doorbreekt en misschien wel een luisterend oor kan zijn die je niet veroordeelt.

De ‘ronktherapie’ en strelen tegen de stress

Een hond knuffelen, een kat strelen die ligt te spinnen op je schoot… onze huisdieren werken stressverlagend. Verschillende wetenschappelijke studies hebben zich al over de kwestie gebogen en bevestigen de vele voordelen, zoals de aanmaak van anti-stresshormonen en de verlaging van de bloeddruk.

Ben je nu eerder een katten- of een hondenmens, beide dieren hebben een invloed op je humeur. Katten merken instinctief op wanneer we in nood zijn, dankzij de feromonen die we afgeven (elke emotie heeft een eigen geur). Het schijnt dat een kat er altijd op uit is om haar eigen comfort te vergroten. Een kat is dus een kampioen in het wegtoveren van onze negatieve energie, omdat een sereen baasje nu eenmaal meer en beter inspeelt op de behoeften van de kat. Ook honden kunnen emoties oppikken bij mensen, zoals een slecht humeur of depressie, om ons dan een knuffel te komen geven.

De hond als sportcoach

Een bijkomend voordeel van een hond is dat hij je verplicht om te bewegen. Het is inderdaad bewezen dat lichaamsbeweging van vitaal belang is bij het stoppen met roken. Met lichaamsbeweging bedoelen we niet noodzakelijk sport. De dagelijkse wandeling met Woefie is al heel wat.

Focus op de eenvoudige dingen

Soms kan je huisdier zien genieten van de ‘kleine’ dingen ons ertoe aanzetten om dat ook te doen en terug plezier te vinden in eenvoudige zaken: een moment in de natuur, samen een spel spelen en daarbij al de rest vergeten …

De verantwoordelijkheid nemen voor een dier, het opvoeden en vaststellen dat het gelukkig en in goede gezondheid is, is ook een bron van plezier en zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen is een sleutelelement bij het stoppen met roken.

Win-win

Heel wat mensen die stoppen met roken vermelden ook de gezondheid van hun huisdier, al is het niet vaak de voornaamste motivatie. We weten inderdaad dat passief roken ook slecht is voor huisdieren. Waarom je huisdier dan niet bedanken voor zijn gezelschap door te stoppen met roken?

Vertel in onze rubriek ‘Getuigenissen’ of op onze Facebookpagina hoe jouw hond, kat, paard, kanarie of schildpad (waarom niet?) je helpt bij het stoppen met roken.

Bronnen: