Logo

Stoppen met roken: de meest doeltreffende methodes

donderdag, 21 januari 2010

Momenteel hebben vier methodes om te stoppen met roken hun deugdelijkheid al bewezen: de behandeling met een nicotinesubstituut, varenicline (Champix®), bupropion (Zyban®) en cognitieve- en gedragstherapie.

Commentaar van de Stichting tegen Kanker

Er bestaan heel wat methodes voor mensen die willen stoppen met roken. Hoe de behandeling kiezen die het best bij u past? Dokter Anne-Laurence Le Faou maakt een stand van zaken op voor vier methodes die bestaan om te stoppen met roken.

De oudste en beste methode is die met nicotinesubstituten. Deze behandeling wordt vaak voorgeschreven aan patiënten die lijden aan aandoeningen zoals een coronaire hartziekte, chronisch obstructief longlijden (COPD of Chronic obstructive pulmonary disease) , nierstoornissen of mensen die te kampen hebben met angst of depressie. Een medische opvolging is nodig om de doses en de beste manier van toediening  te bepalen.

Bupropion (Zyban®) werkt doeltreffend na zeven à negen weken, maar is niet vrij van contra-indicaties en bijwerkingen (risico op stuipen bijvoorbeeld).

De resultaten verkregen door de toediening van varenicline (Champix®) lijken beter dan die met Zyban®, maar vergen meestal een langere behandelingsduur (gemiddeld 12 weken). Ook hier vallen er een aantal ongewenste neveneffecten te noteren: misselijkheid, slapeloosheid, abnormale dromen, hoofdpijn. Champix® valt trouwens af te raden voor dialysepatiënten (nierstoornissen), voor kinderen en jongeren onder de 18 en voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Zowel bupropion als varenicline zijn trouwens enkel verkrijgbaar op medisch voorschrift, terwijl nicotinesubstituten vrij verkrijgbaar zijn bij de apotheek.

De cognitieve- en gedragstherapieën lijken ook doeltreffend te zijn. Ze laten mensen, die willen stoppen met roken, toe om te reageren op risicovolle situaties zoals tv kijken, telefoneren, bij stress of om de honger te bestrijden.

Welke behandeling moet u nu kiezen? In het algemeen kunnen we zeggen dat de behandelingen met geneesmiddelen aangewezen zijn bij mensen met een sterke afhankelijkheid om de symptomen van de fysieke (lichamelijke) ontwenning te verzachten. Doeltreffende psychologische en gedragsbegeleiding blijft echter ook nodig.

De keuze voor de behandeling zal dus gebeuren in functie van het tabaksverbruik, de medische en psychologische voorgeschiedenis van de roker, het risico op bijwerkingen, het bestaan van eventuele contra-indicaties en voorgaande pogingen om te stoppen met roken.

Voor verdere informatie kan u gratis terecht bij Tabakstop op 0800 111 00 tussen 15 en 19 uur. 

Le Concours Médical, 15-01-10