Logo

Stoppen met roken bij longkanker heeft zin

maandag, 1 maart 2010

Patiënten met longkanker in een vroeg stadium, die stoppen met roken, hebben dubbel zoveel overlevingskansen verdubbelen als patiënten die blijven roken.

Commentaar van de Stichting tegen Kanker:

In ons land is kanker na hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak. Tabak speelt een rol bij een derde van alle kankergevallen. Jaarlijks sterven in België dan ook duizenden mensen aan de gevolgen van roken.

Jaarlijks tellen we bijna 7 000 nieuwe gevallen van longkanker in België. Het is de vaakst voorkomende vorm van kanker bij mannen en de op twee na meest voorkomende vorm bij vrouwen. Terwijl we bij mannen een stabilisering merken van het aantal gevallen, zien we dat het aandeel bij vrouwen blijft stijgen.

Op dat vlak is België trouwens een triest recordhouder in de Europese Unie van het aantal overlijdens bij mannen te wijten aan longkanker.

Er bestaan verschillende vormen van longkanker afhankelijk van het soort cel in de luchtwegen. Naargelang het uitzicht van de cellen bij het microscopisch onderzoek spreken we van “kleincellige” kanker of van “niet-kleincellige” kanker. Die laatste vorm komt het vaakst voor.

Het soort longkanker en de graad van uitzaaiing van de ziekte bepalen de keuze van de behandelingen.

De warme rook van tabak tast geleidelijk aan de binnenwand van de luchtpijpen aan. Beetje bij beetje wordt hoesten de enige manier om slijmen en deeltjes uit de tabaksrook geleidelijk te verwijderen. In een gevorderd stadium van roken zal de aanhoudende irritatie de wanden van de luchtpijpen grondig aantasten en een transformatie van het slijmvlies veroorzaken. Dat kan dan weer leiden tot kanker. Deze veranderingen gebeuren, afhankelijk van de persoon, sneller of minder snel.

De resultaten van een analyse van verschillende onderzoeken aan de universiteit van Birmingham suggereren dat het de moeite loont om aan patiënten met longkanker in een vroeg stadium een hulpbehandeling voor te stellen om te stoppen met roken.

Tijdens hun leven hebben rokers twintig keer meer kans om een longkanker te krijgen in vergelijking met niet-rokers. Er bestonden echter nog geen gegevens over de voordelen van stoppen met roken na een kankerdiagnose.

De gegevens van deze analyse, waarop ter aanvulling nog andere onderzoeken nodig zijn, tonen aan dat mensen die stoppen met roken hun kansen op overleving zouden verdubbelen in vergelijking met mensen die blijven roken.

In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is het nooit te laat om te stoppen met roken. Zelfs niet als men al longkanker heeft.

British Medical Journal- 21 januari 2010